Το κατάστημα – ναυαρχίδα της H&M στη Μόσχα επισκέφτηκαν σήμερα δεκάδες Ρώσοι για τελευταία φορά, προτού η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ενδυμάτων στον κόσμο κλείσει οριστικά όλα τα μαγαζιά της στη Ρωσία, ύστερα από πώληση του στοκ που κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες.

Η H&M έκλεισε τα καταστήματά της λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο τον Αύγουστο τα άνοιξε ξανά για να πωληθούν τα αποθέματα, με τους πελάτες να σχηματίζουν ουρές.

Όπως αναφέρει το Reuters, σήμερα η προσέλευση δεν ήταν τόσο μεγάλη, αλλά αυτοί που έκαναν τον κόπο ανταμείφθηκαν με γεμάτα ράφια και έκπτωση 50% σε όλα τα προϊόντα.

Πολλές εταιρείες υφίστανται πιέσεις από την κοινή γνώμη και πολιτικούς, προκειμένου να μην δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Ρωσία, με αρκετές ξένες επιχειρήσεις να προχωρούν εσπευσμένα σε αναστολή της λειτουργίας τους λίγο μετά την εισβολή, χωρίς όμως να ανακοινώνουν την οριστική τους αποχώρηση.

Η H&M υπέστη πλήγμα ύψους 2,1 δισ. κορωνών (192,86 εκατ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο για την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Η σουηδική εταιρεία έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη που ξεκινά απολύσεις, ανακοινώνοντας σήμερα την περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας λόγω της μείωσης της ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με άλμα του πληθωρισμού.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η H&M θέτει τα περιουσιακά της στοιχεία προς πώληση και αναμένει ότι ο δυνητικός αγοραστής θα είναι μια ρωσική εταιρεία ή μια οντότητα από «φιλική» χώρα -μία από αυτές που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η H&M νοίκιαζε τα 170 φυσικά της καταστήματα στη χώρα και τα διαχειριζόταν άμεσα η ίδια. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου το 80% των καταστημάτων της H&M είχε ήδη κλείσει. Εκπρόσωπος της H&M επιβεβαίωσε ότι όλα τα καταστήματα που ήταν ακόμα ανοικτά στη Ρωσία θα κλείσουν σήμερα, αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές – Ποιες επιλέγει, γιατί αναβαθμίζει την Ελλάδα

Ομόλογα: Πώς στήθηκε το μεγαλύτερο «πάρτι» των τελευταίων 30 ετών – Άλμα 2,8 τρισ. δολαρίων σε έναν μήνα

Mood-food: Μία είναι η βιταμίνη για νεανικό και υγιή εγκέφαλο, σύμφωνα με διάσημη γιατρό του Harvard