Το πολυαναμενόμενο email φέτος ήρθε νωρίτερα από ποτέ. Στα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, αργά το βράδυ (φυσικά εκτός ωρών εργασίας) οι junior τραπεζίτες έλαβαν την πρόσκληση για τη μυστική συνάντηση και βέβαια συνέντευξη με τους υπεύθυνους προσλήψεων των μεγαλύτερων τραπεζών της στη Wall Street.  

Οι οδηγίες στα email ήταν ξεκάθαρες και οι συνεντεύξεις θα έπρεπε να προγραμματιστούν άμεσα. Οι τραπεζίτες – οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα, μόλις είχαν ξεκίνησαν να εργάζονται σε εταιρείες – κολοσσούς της Wall Street όπως οι Goldman Sachs και Citi – θα έπρεπε να βρουν τρόπο να αφήσουν για λίγο τα πόστα τους, χωρίς  να γίνουν αντιληπτοί από τους συναδέλφους τους, προκειμένου να περάσουν από συνέντευξη για νέες θέσεις εργασίας. Παρά την επείγουσα διαδικασία εφόσον επιλέγονταν δεν θα ξεκίναγαν στις νέες τους θέσεις παρά πολύ αργότερα το φθινόπωρο του… 2024.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η διαδικασία όπως την περιέγραψε στο BusinessInsider, πηγή με γνώση του θέματος: Οι περισσότεροι νέοι τραπεζίτες περίμεναν για ώρες σε αίθουσες συνεδριάσεων, ώσπου να έρθει η σειρά τους για τη συνέντευξη προσπαθώντας ταυτόχρονα, να δουλέψουν. Κάποιες συνεντεύξεις δεν είχαν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 2 τα ξημερώματα. Ένας άλλος τραπεζίτης ανέφερε πως μια ομάδα αναλυτών που συμμετείχε στη συνέντευξη αποχώρησε ξαφνικά και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για τις επόμενες ώρες διακόπτοντας τη διαδικασία πριν εμφανιστεί ξανά με θριαμβευτικό μάλιστα ύφος για να συνεχίσουν.

Τα παραπάνω παρότι αμφιλεγόμενα ως διαδικασία αποτελούν μια άτυπη παράδοση στη Wall Street που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο συνήθως, τον μήνα Οκτώβριο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και νωρίτερα.

Από την άλλη μεριά η κριτική είναι σφοδρή με αρκετούς να χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία (και παράδοση) ως «γελοία» και «άσκοπα παιχνίδια εξουσίας» που επιπλέον είναι και αντιπαραγωγικά καθώς δεν ωφελούν κανέναν και τίποτα.

Διαβάστε ακόμη:

Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας μελετά η κυβέρνηση

Ο εκλογικός νόμος, η μάχη Ελλάκτωρ-Grimaldi και το σφυρί του Πύργου Αθηνών

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Όλα μαζί ή για όσους μήνες κινείται το ΙΧ