-Χαίρετε, βλέπω ότι από προχθές παίζει φουλ στα media το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και πάλι. Λίγο το… άφησε ανοιχτό κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου, λίγο «τσίτωσε» παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μας ανέλυσε και ο Τζανακόπουλος (Δημήτρη… έλα, μας έχει πιάσει τρέλα…) τα σχέδιά του πώς θα κυβερνηθούμε εναλλακτικά με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ και φυσικά Γιάννη Βαρουφάκη. Βασικά, δεν γνωρίζω τι θα κάνει ο Μητσοτάκης, αν θα αλλάξει τελικά τον νόμο που οδηγεί στάνταρ σε τρέλα (αλλά όχι σαν αυτή που έπιασε τους Ολυμπιακούς με τον Μαρσέλο), ωστόσο έχω να παρατηρήσω το εξής: Η μόνη περίπτωση να ξανακυβερνήσει κάποτε και ο Αλέξης είναι να αλλάξει ο νόμος και να θέλει το πρώτο κόμμα κανένα 35%-36%, να βρει και έναν (αποκαμμένο) κι όταν θα 'χουν ξεχάσει σε 3-4 χρόνια οι Έλληνες τι τους συνέβη το 2015, να τον ξαναψηφίσουν. Άσε που άμα φωνάζεις και πολύ τώρα, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι θα είσαι δεύτερος.

Το μπουρίνι και ο Βέρτης

διοίκηση της HELEXPO περνά δύσκολες ώρες ενόψει ΔΕΘ γιατί την τελευταία εβδομάδα με τις καταιγίδες η κατάσταση ζόρισε άσχημα. Ειδικά μετά το χθεσινό μπουρίνι, χάλασαν υποσταθμοί της ΔΕΗ, πλημμύρισαν οδοστρώματα στον εκθεσιακό χώρο και άλλα τέτοια ανάλογα. Οι άνθρωποι της ΗELEXPO τρόμαξαν από τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων και το ενδεχόμενο να βρεθούν προ απροόπτων στη ΔΕΘ και για αυτό συγκρότησαν ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, ένα task force δηλαδή, που μελετά τις προγνώσεις της ΕΜΥ και προετοιμάζεται για το χειρότερο. Κι όσο στη ΗELEXPO αγωνιούν, επισκέπτες του Σαββατοκύριακου (όχι από την πρώτη γραμμή της πολιτικής – αυτοί έχουν μάθει και φυλάγονται) κλείνουν τραπέζια στον Οικονομόπουλο και στον Βέρτη.

Η μάχη της Ηγουμενίτσας: ΕΛΛΑΚΤΩΡ με Attica κατά Grimaldi – Μινωικών

-Κρίσιμη εβδομάδα για δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, του λιμένα Ηγουμενίτσας και της μαρίνας για mega-yachts στην Κέρκυρα, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα το Δ.Σ. του Ταμείου θα παραλάβει τις εισηγήσεις των συμβούλων αξιοποίησης. Και στους δύο διαγωνισμούς το ενδιαφέρον είναι σημαντικό και συμμετέχουν μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα. Για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (παραχωρείται το 67% του ΟΛΗ) την Πέμπτη θα εγκριθούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα που κατέθεσαν η κοινοπραξία Attica Συμμετοχών – Άκτωρ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία Grimaldi – Μινωικές και μόνος του ο ΟΛΘ, ώστε ο διαγωνισμός να προχωρήσει στο στάδιο της επιλογής του προτιμητέου επενδυτή. Τώρα, για τη μαρίνα στην Κέρκυρα (η οποία είναι εντός του Οργανισμού Λιμένος και άρα μπορεί να προχωρήσει χωρίς εμπόδια), ενδιαφέρον εκδήλωσαν η κοινοπραξία των Άβαξ - Άκτωρ Παραχωρήσεις, η TEKAΛ (συμφερόντων Παναγιώτη Ψαλτάκου), η D Marinas Hellas (CVC Capital) και η Lamda Marinas (Όμιλος Λάτση), οπότε θα δούμε ποιοι πάνε στην επόμενη φάση.

Πόσο άλλαξε τα φώτα της ΔΕΗ η κρίση

-Αποτελέσματα ανακοινώνει σήμερα η ΔΕΗ και στην αγορά προετοιμάζονται για δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι πληγές της κρίσης και οι μεγάλες δυσκολίες της συγκυρίας αναπόφευκτα αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης. Το παρήγορο προς το παρόν είναι ότι η μετοχή είναι υπερπουλημένη και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων λήγει η περίοδος που η ΔΕΗ δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα buy back.

Ο Μittal κλείνει τρία εργοστάσια στην Ευρώπη

-Η ενεργειακή κρίση μαίνεται κι επηρεάζει τη βιομηχανία. Ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στην Ευρώπη, η ArcelorMittal, αναγκάζεται να κατεβάσει επ' αόριστον, λόγω ενεργειακού κόστους, τους διακόπτες σε βασικές δραστηριότητες των εργοστασίων της, φανταστείτε τι έχει να συμβεί τους επόμενους μήνες. Η ArcelorMittal αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία βασικών τμημάτων σε τρεις ευρωπαϊκές της μονάδες, στη Βρέμη, το Αμβούργο και στη Χιχόν. Η τρομακτική αύξηση του κόστους δεν μας επιτρέπει να είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί, απαιτείται τώρα πολιτική λύση είπε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, που έχει θεσπίσει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και στις άλλες δύο μονάδες της στη Γερμανία, στο Ντούισμπουργκ και το Άισενχουτενσταντ. -Στα καθ' ημάς, η κυβέρνηση ήδη κάλεσε τους βιομηχάνους να περικόψουν την κατανάλωση ενέργειας και στο ραντεβού Σκρέκα με Παπαλεξόπουλο, Μυτιληναίο και Στασινόπουλο ζητήθηκε από τους βιομήχανους να ετοιμάσουν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων για τις μονάδες τους με στόχο, εφόσον γενικευτεί το πρόβλημα και επηρεαστεί η ροή προς την Ελλάδα, να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας 15% ώστε να μην επηρεαστεί η ασφάλεια τροφοδοσίας της αγοράς.

Το σφυρί έφτασε μέχρι τον... Πύργο Αθηνών

-Ένας, αν μη τι άλλο, «πρωτότυπος» πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 21 Δεκεμβρίου. «Πρωτότυπος» από πολλές απόψεις. Καταρχάς, γιατί αφορά ιδιοκτησία στον (ένα και μοναδικό) Πύργο των Αθηνών, στις αρχές της Μεσογείων. Δεύτερο, γιατί αυτή η ιδιοκτησία βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς 1.835.000 ευρώ για οφειλή… 29.275,02 ευρώ. Τρίτο, γιατί ρόλο επισπεύδουσας δεν έχει κάποια τράπεζα ή servicer αλλά η «Συνιδιοκτησία του Οικοδομικού Συγκροτήματος Γραφείων και Καταστημάτων "Πύργος Αθηνών"» που εδρεύει στην Αθήνα επί της Λεωφόρου Μεσογείων αρ. 2-4. Σύμφωνα με την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης, ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Unique Properties Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία μετονομάσθηκε σε «Unique Properties Τεχνική Κατασκευαστική Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρεία». Με βάση αρκετούς εκτελεστούς τίτλους το συνολικό ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση είναι 29.275,02 ευρώ. -Τι αφορά το σφυρί; Το δικαίωμα της πλήρους κυριότητάς της με στοιχεία ΧΙΧ-Α οριζόντιας ιδιοκτησίας του 19ου ορόφου του τμήματος «Α» πολυώροφου κτιριακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην πλευρά του οικοπέδου προς τις οδούς Σινώπης και Λεωφόρο Μεσογείων και το οποίο κτίριο αποτελείται από τρία υπόγεια και 24 ορόφους. Η εν λόγω ιδιοκτησία αποτελείται από μία ενιαία αίθουσα με επιφάνεια 703 τ.μ. που αποκτήθηκε από την εταιρεία το 2007, ενώ κουβαλάει μια προσημείωση υπέρ της Τράπεζας Κύπρου για 3,6 εκατ. ευρώ από το 2007, υποθήκη υπέρ της «Συνιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συγκροτήματος Γραφείων και Καταστημάτων Πύργος Αθηνών» για ποσό 8.890,04 ευρώ εγγραφείσα στις 18/02/2022, αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της ίδιας για ποσό 18.978,26 ευρώ εγγραφείσα στις 19/06/2013 και την αναγκαστική κατάσχεση που έγινε στις 19/5/2022 και οδηγεί στο σφυρί. Στην ενδιαφέρουσα περιγραφή του μεγάλου πύργου αναφέρεται ότι έχει ύψος λιγότερο από 100 μέτρα χωρίς να συνυπολογίζονται οι κεραίες και 24 ορόφους (χωρίς να υπολογίζονται τα υπόγεια και οι μηχανολογικοί όροφοι) και είναι μέχρι σήμερα το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα.

Τελική ευθεία για Viva Wallet - JP Morgan

-Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, λίγες μόνο ημέρες πριν την εθνική μας εορτή και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου 2022 θα ολοκληρωθεί επισήμως, μετά βαΐων και κλάδων, η συμφωνία της Viva Wallet με την JP Morgan που κυριολεκτικά αλλάζει τα δεδομένα στο τραπεζικό μας σύστημα. Η συμφωνία που έκλεισε στις 25 Ιανουαρίου 2022, αποτιμούσε τη Viva Wallet (την τεχνολογία και την παρουσία της σε 23 χώρες) σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η JP Morgan θα αναλάβει και τον ομολογιακό δανεισμό που είχε κλείσει στις αρχές του 2020 η Viva από τις Tencent - EBRD - Breyer Capital, ενώ θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ την περαιτέρω ανάπτυξη της Viva Wallet. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το 51% της Viva παραμένει στους Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι οποίοι διατηρούν και το management, ενώ η JP Morgan θα ελέγχει 2 θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.

Το μεγάλο αφεντικό της Allianz στην Αθήνα για δουλειές

-Επισήμως ο CEO της Allianz, Oliver Bäte, θα έρθει στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου για να παραχωρήσει μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χρήστο Γεωργακόπουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης, και να επισημοποιήσουν τη συμφωνία εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη. Οι πληροφορίες ωστόσο, θέλουν τα ραντεβού που έχει κλείσει ο Oliver Bäte κατά την παραμονή του στην Αθήνα, να είναι κάπως πιο διευρυμένα και να ξεπερνούν τις τυπικές διαδικασίες της εξαγοράς. Επειδή μάλιστα η συνέντευξη Τύπου αφορά «τις νέες προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται από τη συγχώνευση των Εταιριών Allianz Hellas και Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη», οι πληροφορίες επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί μία ακόμη σημαντική εξαγορά στην Ελλάδα. «Θα μιλήσει για την ανάγκη επέκτασης των δράσεων της Allianz στην Ελλάδα, όχι μόνο με οργανική ανάπτυξη» λένε κάποιοι επαΐοντες. Θα δούμε...

Οι υποψηφιότητες (και οι ίντριγκες) για τον CEO του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

-Υποψηφιότητες με πολιτική στήριξη, αλλά και χωρίς, πάνε και έρχονται για να καλυφθεί η απαιτητική και ευαίσθητη λόγω συγκυρίας, θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Από την ΕΧΕ, στην οποία σημειωτέον συμμετέχουν μετοχικά μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι και όχι μόνον (ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, Χρηματιστήριο Αθηνών, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.ά.) έχει παραιτηθεί από διμήνου ο καθηγητής στο Οικονομικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Ιωάννου, η θητεία του οποίου έληγε τον Οκτώβριο. Έκτοτε, κάθε καρυδιάς καρύδι, που λέει κι ο λαός μας, έχει παρελάσει επίσημα και ανεπίσημα από τις λίστες υποψηφιοτήτων. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής επιχείρησε να παρακάμψει τα βαριά προσόντα που περιλαμβάνει το qualification της υποψηφιότητας, αλλά κάηκε νωρίς παρότι φημολογείται ότι έβαλε ισχυρά μέσα. Εσχάτως, επανακυκλοφορεί το όνομα μιας φιλόδοξης κυρίας, με βαρύ ακαδημαϊκό βιογραφικό (που όμως δεν είναι αρκετό για τη θέση), η οποία πέραν της προηγούμενης θητείας της στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας συμβουλεύει και υπουργό της κυβέρνησης. Τίποτα δεν φαίνεται να έχει κλείσει ακόμη, καθώς στις 28  Αυγούστου παρήλθε ο χρόνος υποβολής υποψηφιοτήτων και έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση. Πάντως, με τα προσόντα που προβλέπει η θέση (ελάχιστη εμπειρία 10 ετών σε θέσεις CEO/C-level, εμπειρία διοικητικού συμβουλίου, διεθνής εμπειρία κ.ά.) κάποιοι αετοί της αγοράς ισχυρίζονται ότι φωτογραφίζεται πρώην παράγοντας του ελληνικού χρηματιστηρίου, η επιστροφή του οποίου θα αποτελούσε ομολογουμένως, για πολλούς λόγους, μεγάλη έκπληξη.

Το δείπνο της Αγγελικής Φράγκου

-Και κλείνω με μια είδηση από την επιχειρηματικο-κοσμική κίνηση. Την Κυριακή, η (έχω έναν στόλο μόλις... 188 πλοίων) Αγγελική Φράγκου παρέθεσε στο σπίτι της στα Καρδάμυλα της Χίου, δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Στο δείπνο, εκτός από τον Αμερικανό Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, συμμετείχε και η συνοδεία του Ελπιδοφόρου, την οποία αποτελούσαν περίπου 20 Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες. Έτσι είναι, μετά τα 150 πλοία, μόνον τον Θεό θέλεις σύμμαχο.