search icon

Διεθνή

Η χώρα για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη… 86% το 2020

Η χώρα των 780.000 κατοίκων διαθέτει την υψηλότερη κατά κεφαλήν ποσότητα πετρελαίου από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο

Η Γουιάνα η μόνη χώρα της Κοινοπολιτείας των Εθνών (της ένωσης των πρώην αποικιών της Μεγάλης Βρετανίας) στην Νότιο Αμερική αναμένεται να παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη κατά …86% το 2020 σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου η αύξηση του ετήσιου πραγματικού ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) της Γουιάνας θα την καταστήσει ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο.

Πρόκειται για μια μικρή χώρα περίπου 780.000 κατοίκων που συνορεύει με τη Βραζιλία, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα στη βορειοανατολική Νότια Αμερική, που είχε οικονομική ανάπτυξη 4,4% το 2019.

Όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο την αναλύτρια θεμάτων λατινικής Αμερικής Natalia Davies Hidalgo “Ο λόγος που εξηγεί τις προβλέψεις του Ταμείου είναι ότι η Γουιάνα έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν ποσότητα πετρελαίου από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο”. Όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο η ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 1.900 βαρέλια πετρελαίου ανά άτομο, ενώ στην περίπτωση της Γουιάνας ο αριθμός εκτοξεύεται στα 3.900 βαρέλια.

“Και θα μπορούσε να έχει περισσότερα, καθώς η παραγωγή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και γίνονται νέες ανακαλύψεις”, προσθέτει η αναλύτρια.

 

Exit mobile version