«Παράδεισο αγορών» χαρακτηρίζει το πρόσφατο ταξίδι της στην Τουρκία η Rupal Shukla, λόγω της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, όπως αναφέρει το Report Wire

«Αγόρασα δερμάτινα παπούτσια για 800 ινδικές ρουπίες στο μαγαζί LC Waikiki. Τα ίδια παπούτσια κοστίζουν 2.000-2.500 ινδικές ρουπίες στη χώρα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Shukla.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με την ινδική ρουπία βρίσκεται στις 4,6 ρουπίες/λίρα, σύμφωνα με τα δεδομένα της 17ης Δεκεμβρίου. Πριν από έξι μήνες η ισοτιμία αυτή κυμαινόταν στις 8,48 ρουπίες/λίρα ενώ το 2020 βρισκόταν στις 9,65 ρουπίες/λίρα. 

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας δεν πρόκειται να μεταφραστεί σε πολύ φθηνές διακοπές στην Τουρκία, ιδιαίτερα εάν κανείς αγοράσει «πακέτο διακοπών» από ταξιδιωτικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Rajeev Kale, προέδρου της εταιρείας  ΜICE, Visa, Thomas Cook (India) Ltd, «οι τιμές μας βασίζονται σε συμβόλαια σε αμερικανικά δολάρια οπότε οι μεταβολές στην ισοτιμία δεν επηρεάζουν και τόσο τα πακέτα μας».

Σύμφωνη άποψη έχει και ο συνιδρυτής της EaseMeTrip, Rikant Pittie: «όσον αφορά την τουρκική αγορά, οι συμφωνίες μας συνάπτονται σε ευρώ και δολάρια και δεν έχουμε δει πτώση στις τιμές των πακέτων μας λόγω της ισοτιμίας».

Το ίδιο φαίνεται να υποστηρίζει και η ίδια η Shukla η οποία υποστήριξε πως οι τιμές των ξενοδοχείων ήταν ελάχιστα μειωμένες κατά 13%-20%, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως τα ξενοδοχεία συνήθως χρησιμοποιούν ευρώ ή δολάρια για την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους.

Όσο για τις πτήσεις, ο Daniel D’Souza, στέλεχος της SOTC Travel υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις τιμές προ-πανδημίας: «μια πτήση από το Μουμπάι ή το Δελχί προς την Κωνσταντινούπολη κοστίζει περίπου 45.000-50.000 ρουπίες, σχεδόν το ίδιο με το 2019». Τόνισε, παρ’ όλα αυτά πως «η υποτίμηση της λίρας θα είναι θετική για τους πελάτες οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες συναλλάγματος στην Τουρκία για την αγορά αγαθών και τοπικών υπηρεσιών όπως η μετακίνηση και η εστίαση».

Παρ΄όλα αυτά, ακόμη και το μερικό κέρδος για τους επισκέπτες στη χώρα μπορεί να μη δικαιολογεί τις «τσουχτερές» τιμές των αεροπλάνων και των ξενοδοχείων οι οποίες αποτελούν και το σημαντικότερο μέγεθος των συνολικών ταξιδιωτικών εξόδων. Από την άλλη, οι επισκέπτες μπορεί να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες όπως το AirBnB οι οποίες βασίζονται σε τοπικά συναλλάγματα. 

Διαβάστε ακόμη:

Αστυπάλαια: Γίνεται το πρώτο ελληνικό νησί που απομακρύνει τα ορυκτά καύσιμα από τις μεταφορές

Swot Hospitality: Με 5 νέα κορυφαία ξενοδοχειακά projects μπαίνει το 2022 (pics)

Ενεργειακή κρίση: Δίχτυ προστασίας και επιδοτήσεων στο ρεύμα για όλο το 2022