Διεθνή

Η λύση της BofA για την ακρίβεια: Φάτε φρούτα και κόψτε το ψωμί και το αλκοόλ

  • newsroom


Θα μπορούσε να είναι σύσταση διαιτολόγου για την απώλεια κιλών ή την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής αλλά είναι σύσταση οικονομολόγου μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως προς τους πολίτες της Νότιας Αφρικής

Το ενδεχόμενο να γίνουν vegan, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να αποφεύγουν το ψωμί, θα πρέπει να εξετάσουν οι Νοτιοαφρικανοί για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις τιμών σύμφωνα με την Bank of America.

Παρότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στη χώρα διατηρήθηκε εντός του εύρους που είχε ως στόχο η Κεντρική Τράπεζα από 3% έως 6% , οι πολίτες της χώρας αντιμετωπίζουν κύμα ακρίβειας με αυξήσεις στα προϊόντα κρέατος, στα έλαια και τα λίπη και στα αλκοολούχα ποτά. Ο οικονομολόγος της BofA στην υποσαχάρια Αφρική, Tatonga Rusike, σε έκθεσή του εκτιμά ότι επιπλέον αναμένονται αυξήσεις στο ψωμί και τα δημητριακά και σπεύδει να προτείνει λύσεις:

«Πιθανότατα είναι καλύτερα να τρώτε φρούτα και λαχανικά, να μαγειρεύεται στο σπίτι και να να διατηρείτε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα καθώς το κόστος επικοινωνιών μειώνεται», αναφέρεται στην έκθεση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η εξοικονόμηση πόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την «κάλυψη των αναπόφευκτων αυξήσεων» στις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BofA οι τιμές της βενζίνης που είναι πιθανό να αυξηθούν κατά περίπου 16% τον Ιούνιο θα οδηγήσουν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 6,5%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον εγχώριο πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων για φέτος στο 6,6% από 6,1%, ανακοινώνοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα μεγαλύτερο των έξι χρόνων.

Οι εκτιμήσεις της δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές γίνονται πιο έντονες, με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται στο 6,3% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να επιστρέφει μόνο στο 4,5% — το μέσο σημείο του εύρους στόχου στο οποίο προτιμά να σταθεροποιεί τις προσδοκίες -στο το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Διαβάστε ακόμη:

Αγορά ενέργειας: «Παρέλαση» funds και επενδυτών για super deals στην Ελλάδα

Η επιχειρηματίας πίσω από την ελληνική γραβάτα του κυρίου Μπαϊντεν-όπουλου

Λέον Αβιγκάδ (Brown Hotels): «H πλατεία Ομονοίας θα γίνει το νέο Soho» (pics)