Κρίσιμες εκλογές, μεταρρυθμίσεις και γεωπολιτικές εντάσεις είναι όλα όσα αναμένεται να διαμορφώσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις φέτος, σημαδεύοντας, συγχρόνως, τις αναδυόμενες αγορές.

Με την παγκόσμια οικονομία να αγωνίζεται προκειμένου να βρει και πάλι τις ισορροπίες της έπειτα από τις τεράστιες επιπτώσεις της Covid-19, το χάσμα μεταξύ προηγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών συνεχώς αυξάνεται.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται το 2022 και το 2023 εν μέσω νέων απειλών από τις παραλλαγές της Covid αλλά και του αυξανόμενου πληθωρισμού, χρέους και εισοδηματικής ανισότητας, μαζί με την εκτόνωση των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Σύμφωνα μάλιστα με εκθέσεις, όλες οι προηγμένες οικονομίες θα έχουν επιτύχει πλήρη ανάκαμψη της παραγωγής έως το 2023. Στο μεταξύ, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες ωστόσο, θα παραμείνουν 4% κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Τέλος, αναφορικά με τις χώρες οι οποίες πλήττονται από συγκρούσεις ή εύθραυστους πολιτικούς θεσμούς θα σημειώσουν ύφεση της τάξεως του  7,5%.

Εκλογές

Ένα βασικό θέμα που θα εξετάσουν οι αναλυτές το 2022 είναι πώς οι εκλογές – ορόσημο μπορεί να οδηγήσουν σε μια στροφή στις πολιτικές λιτότητας σε πολλά υψηλού προφίλ έθνη γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες αναφορικά με κρίσιμα ζήτημα όπως το δημόσιο χρέος. Οι Βραζιλιάνοι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο έπειτα από τις αυξήσεις των δαπανών από τον νυν πρόεδρο της χώρας, Μπολσονάρου με στόχο όπως ο ίδιος υποστηρίζει την αντιμετώπιση της εξασθένησης της δημόσιας υποστήριξης.

Ο πρώην πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί σήμερα ένα τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, με τον πληθωρισμό και την αναζωπύρωση της Covid να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των ψηφοφόρων.

Αν και τα δημόσια οικονομικά της δεν θεωρούνται τόσο ευάλωτα όσο της Βραζιλίας, ωστόσο και ότι οι προεδρικές εκλογές της Κολομβίας θα μπορούσαν επίσης, να αυξήσουν τις ανησυχίες αναφορικά με το χρέος της σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC. Τα πολιτικά γεγονότα σε πολλές άλλες χώρες ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν την πρόοδο στις βασικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Εάν ο Σι Τζινπίνγκ για παράδειγμα, παραμείνει ηγέτης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του αργότερα αυτό το έτος, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα «πιο αυταρχικό στυλ χάραξης πολιτικής», υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Η απειλή κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία παραμένει βασική γεωπολιτική απειλή για τις αγορές.

Οι αναλυτές της Capital Economics για τις αναδυόμενες αγορές πιστεύουν ότι η πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι χαμηλή και ότι η συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα είναι πιο πιθανό να στοχεύει στην υποχώρηση παραχωρήσεων από το ΝΑΤΟ, αλλά η προοπτική πιο τιμωρητικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας θα παραμείνει στην τραπέζι.

Εν τω μεταξύ, μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας θα μπορούσε να προκύψει εάν η αντιπολίτευση κέρδιζε τις κορεατικές εκλογές τον Μάρτιο, έχοντας υποσχεθεί να ενισχύσει τις συμμαχίες με τις ΗΠA. Οι πολιτικές συνέπειες με την Κίνα θα μπορούσαν να έχουν «σημαντικές οικονομικές συνέπειες εάν οδηγούσαν σε νέο μποϊκοτάζ κορεατικών προϊόντων από Κινέζους καταναλωτές».

Διαβάστε ακόμη:

Η μεγαλύτερη εξαγορά της Microsoft: Αποκτά την Activision Blizzard έναντι $69 δισ.

Ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο: Διευρύνονται οι δικαιούχοι για επιδότηση

Goldman Sachs: Κέρδη $3,94 δισ. στο δ’ τρίμηνο, αλλά οι αναλυτές… απογοητεύτηκαν