Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ μέσω του ΥΠΕΞ απάντησαν ότι ο πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί κάτω από τις πιέσεις του Ιράν.

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει στο Ιράν καθώς μια «λαοθάλασσα» πλημμύρισε την Κυριακή την ιρανική πόλη Αβάζ, όπου έφτασε νωρίς το πρωί η σορός του Ιρανού στρατηγού φωνάζοντας συνθήματα για εκδίκηση.

Όπως είναι γνωστό η φιλοριανική Χεζμπολάχ έχει διαμηνύσει ότι θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ τα χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους που βρίσκονται στο Ιράκ ενώ λάδι στη φωτιά έχουν ρίξει και τα νέα απειλητικά μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ για την στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ.

Πάντως σε διπλωματικό επίπεδο, οι Αμερικανοί «μετρούν ήδη τις πρώτες απώλειες» καθώς για πρώτη φορά οι Ιρακινοί αξιώνουν την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ. Το αίτημα διατύπωσε ο Ιρανός πρωθυπουργός με το Κοινοβούλιο της Βαγδάτης να ανταποκρίνεται άμεσα και να εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποχωρήσουν από το Ιρακινό έδαφος οι αμερικανικές δυνάμεις.

Στις διπλωματικές παρενέργειες της επίθεσης εντάσσεται και η προσφυγή της Βαγδάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία κάνει λόγο για ευθεία «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής μυρίζει πλέον μπαρούτι με τις κινητοποιήσεις εναντίον των Αμερικανών να εξαπλώνονται ακόμα και στην Τουρκία. Σύμφωνα με αναλυτές, οι φιλοϊρανικές οργανώσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στις χώρες του Κόλπου καθώς και σε πλοία στο στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ, το οποίο η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.

Να φύγουν οι Αμερικανοί

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου που συνεδριάζει εκτάκτως στην Βαγδάτη.

Η απόφαση της Βουλής

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.

Το κοινοβούλιο, που συνήλθε σήμερα εκτάκτως, υιοθέτησε απόφαση που ζητεί από την κυβέρνηση να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας ακυρώνοντας το αίτημα συνδρομής που είχε απευθύνει προς την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει στο Ισλαμικό Κράτος και κατά συνέπεια να ακυρώσει την πρόκληση προς τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Μόνο 168 από τους 329 βουλευτές ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση και παρά τα αιτήματα για την διεξαγωγή ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της βουλής κήρυξε μόνος του την έγκριση της απόφασης εν μέσω μεγάλης οχλαγωγίας.

Ο υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σταμάτησε τις περισσότερες επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες κατά των βάσεων όπου στεγάζεται το προσωπικό του.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία του προσωπικού του συνασπισμού που είναι αφοσιωμένο στην κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι επανειλημμένες επιθέσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες από στοιχεία του Κατάιμπ Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει τον θάνατο μελών του προσωπικού των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας και ενός αμερικανού πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνασπισμού.

«Κατά συνέπεια είμαστε τώρα προσηλωμένοι στην προστασία των ιρακινών βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις του συνασπιμσού. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητά μας να πραγματοποιούμε αποστολές εκπαίδευσης με τους εταίρους μας και να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αρα, έχουμε διακόψει αυτές τις δραστηριότητες. Η κατάσταση θα τελεί υπό επανεξέτασιν », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απάντησε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει παραιτηθεί και ότι αντιμετώπιζε «τεράστιες απειλές εκ μέρους» της ιρανικής ηγεσίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ιρακινοί θέλουν να παραμείνουν εκεί οι Αμερικανοί για να συνεχίσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την Αμερική», πρόσθεσε.

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Νασράλαχ: «Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή θα πληρώσουν το τίμημα»

Ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ Σάγεντ Νασράλαχ δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πληρώσουν το τίμημα του θανάτου του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί.

Κατά την διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο Νασράλαχ δήλωσε ότι η απάντηση στον φόνο του ιρανού στρατηγού δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο του Ιράν, αλλά και των συμμάχων του στην περιοχή.

Επιθέσεις κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ θα είναι «δίκαιη τιμωρία»δήλωσε ο Νασράλαχ, αναφερόμενος σε βάσεις, πολεμικά πλοία και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

«Οταν τα φέρετρα των αμερικανών στρατιωτών και αξιωματικών θα μεταφέρονται…στις ΗΠΑ, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θα συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν την περιοχή και ότι θα χάσουν τις εκλογές», είπε.

Αυτή η στάση θα αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από την Μέση Ανατολή «ταπεινωμένες, ηττημένες και τρομοκρατημένες…όπως έχουν αποχωρήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Σάγεντ Νασράλαχ δήλωσε επίσης ότι «δεν πρέπει να πληγούν» πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή, διότι αυτό θα υπηρετούσε την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Protothema.gr