Η μόδα έχει πρόβλημα και ονομάζεται … πολυεστέρας. Πρόκειται για το πιο χρησιμοποιημένο ύφασμα στον πλανήτη. Εκατομμύρια ρούχα παράγονται καθημερινά έχοντας ως πρώτη ύλη το συγκεκριμένο υλικό. Ο πολυεστέρας όμως, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Σύμφωνα με το συμβούλιο σχεδιαστών μόδας της Αμερικής, ως συνθετικό υλικό κατασκευασμένο από πλαστικό, ο πολυεστέρας είναι άκρως βλαβερός για το περιβάλλον. Η βιομηχανία μόδας προσπαθεί τώρα να βρει λύση στο πρόβλημα αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

«Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια άλλη πρώτη ύλη που είναι τόσο φθηνή και συγχρόνως τόσο εύκολα διαχειρίσιμη όσο ο πολυεστέρας» δηλώνει ο Ρότζερ Λι στο CNBC, ο οποίος διευθύνει την TAL Apparel με έδρα το Χονγκ Κονγκ – από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ρούχων στον κόσμο. Η TAL εδώ και δεκαετίες κατασκευάζει ρούχα για πολύ γνωστές μάρκες όπως η Burberry αλλά και η J Crew γεγονός που την καθιστά ειδική σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της μόδας.

Εκτός από το γεγονός ότι ο πολυεστέρας είναι φθηνός, το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να πλυθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητά του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πλύσης, το συγκεκριμένο υλικό απελευθερώνει κάποιες μικροσκοπικές ίνες γνωστές ως μικροπλαστικά, τα οποία είναι επιβλαβή και ρυπογόνα για το περιβάλλον.

«Σήμερα, σπάνια χρησιμοποιούμε παρθένο πολυεστέρα» υποστηρίζει ο Λι. «Τι εννοώ με αυτό; Πολύ συχνά, η πολυακετάλη που χρησιμοποιούμε προέρχεται στην πραγματικότητα από ανακυκλωμένα μπουκάλια». Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, η χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών επιταχύνθηκε στη συγκεκριμένη βιομηχανία. «Αυτό συνέβη επειδή το κόστος χρήσης τους έχει μειωθεί και πλέον κυμαίνεται στην ίδια περίπου τιμή με τη χρήση παρθένου πολυεστέρα. Και αυτό είναι το κλειδί – αν η τιμή είναι η ίδια… (βέβαια δεν είναι η ίδια πάντα και παντού) τότε μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και συγχρόνως να έχουμε και το εμπορικό κόστος που επιθυμούμε». Προς το παρόν, μόνο περίπου το 14% του πολυεστέρα παγκοσμίως παράγεται από ανακυκλωμένες ίνες, σύμφωνα με τα πρότυπα body Textile Exchange.

Πόσο κοντά σε μια σημαντική ανακάλυψη είναι ο τομέας όσον αφορά στην ανακύκλωση μεταχειρισμένων ενδυμάτων;

«Αν μιλάμε για καθαρό πολυεστέρα, ναι, είμαστε κοντά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλά ρούχα κατασκευάζονται από ένα μείγμα υλικών. Τις περισσότερες φορές δηλαδή έχουν κατασκευαστεί από πολυεστέρα και από κάτι άλλο. Αυτός ο διαχωρισμός είναι το βασικό μας πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση.» εξηγεί ο Λι.

Η TAL συνεργάζεται με το ινστιτούτο έρευνας ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας του Χονγκ Κονγκ που επικεντρώνεται στην εύρεση νέων τρόπων προκειμένου να καταστεί η βιομηχανία μόδας πιο βιώσιμη. Τον Νοέμβριο, το ινστιτούτο δημιούργησε μια «πράσινη μηχανή» σε συνεργασία με την H&M η οποία έχει την ικανότητα να διαχωρίζει τα μικτά υλικά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί τα ρούχα. Η νέα μηχανή λειτουργεί αποσυνθέτοντας το βαμβακερό μέρος του υλικού και στη συνέχεια αφαιρεί τον πολυεστέρα.

Το να αποτρέψουμε τα παλιά ρούχα να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να αγοράζουν λιγότερα ρούχα, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση μιας περίσσειας ποσότητας ενδυμάτων πολυεστέρα. Είναι ευθύνη των CEOs διάσημων οίκων να καταφέρουν να το πετύχουν αυτό. Tι είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή το κέρδος ή το μέλλον του πλανήτη μας; Η απάντηση είναι εύκολη» υποστηρίζει ο Λι.

Διαβάστε ακόμη:

Μετατίθεται για τις 10 Ιουνίου η 24ωρη απεργία στα λιμάνια από 4 σωματεία

Τηλεργασία: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα – Ποιες ημέρες του έτους αποκλείεται

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παράταση έως 4 Iουνίου για τις αιτήσεις χορήγησης