Αυξάνονται οι ανησυχίες, αλλά και οι ενδείξεις ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου σε μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, με ειδικούς μάλιστα να κρούουν τον κώδων του κινδύνου ότι το δεύτερο κύμα πανδημίας μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη.

Αν και η Ινδία, μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες στον πλανήτη, έκλεισε την οικονομία της με αυστηρότατο lockdown για να περιορίσει τον ιό, βλέπει τώρα τα κρούσματα να αυξάνονται ανησυχητικά και ενώ γίνονται προσπάθειες για σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η Ινδία είναι η τέταρτη πιο πληττόμενη χώρα με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 320.000 και βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, σύμφωνα με το Johns Hopkins.

Οι καθημερινές περιπτώσεις που καταγράφονται ξεπερνούν τις 10.000. Η πόλη του Δελχί έχει γίνει hotspot, ο κόσμος προσπαθεί να βρει ένα κρεβάτι στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία και κάποιοι πεθαίνουν στα σκαλιά των κέντρων υγείας που αρνούνται να τους δεχτούν.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Δελχί είπε ότι τα κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 550.000 μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Και στην Κίνα, όπου ο ιός ήταν σε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα με τις αρμόδιες Αρχές να θέτουν σε καραντίνα ολόκληρες συνοικίες στο Πεκίνο, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 36 κρούσματα.

Η μεγαλύτερη αγορά χονδρικής τροφίμων στην κινεζική πρωτεύουσα έκλεισε την Κυριακή μετά από την εκδήλωση αριθμού κρουσμάτων.

Στις ΗΠΑ μια σειρά από Πολιτείες αναφέρουν πως καταγράφουν αυξημένα κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με τον πρόεδρο Τραμπ πάντως να αποκλείει ένα δεύτερο lockdown. Την ίδια ώρα, όπως υπογραμμίζει ο δρ William Schaffner, της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vanderbilt, το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ και προειδοποιεί ότι το σύστημα υγείας θα δεχθεί τεράστια πίεση.

 

Πάντως, και ο ίδιος αναφέρει ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα επιβληθεί ένα δεύτερο shutdown.

Στις ΗΠΑ σχεδόν 2,1 εκατ. άνθρωποι έχουν νοσήσει και πάνω από 115.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο Ιράν οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο 24ωρο πέθαναν πάνω από 100 άνθρωποι, για πρώτη φορά μετά τις 14 Απριλίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 8.837.

Στο μεταξύ, η Βραζιλία είναι πλέον η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από COVID-19, ξεπερνώντας τη Βρετανία. Εχουν επιβεβαιωθεί 41.828 θάνατοι από κορωνοϊό, ενώ στη Βρετανία φθάνουν τους 41.566 .

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη «ανοίγει» και επίσημα από σήμερα Δευτέρα τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.

Παράλληλα, η Γαλλία προχωρά από σήμερα σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επιτρέποντας την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των Γάλλων στο εξωτερικό ενώ στη Μ. Βρετανία επαναλειτουργούν ύστερα από 3 μήνες τα καταστήματα και οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα βήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 433,4 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,8 εκατομμύρια.