Βαρύς ήταν και φέτος ο απολογισμός στα παγκόσμια ΜΜΕ, καθώς μέσα στο 2021 δολοφονήθηκαν 45 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο είχαν δολοφονηθεί 65 δημοσιογράφοι, ωστόσο ο απολογισμός παραμένει βαρύς στην Ασία και κυρίως στο Αφγανιστάν.

«Αυτός ο αριθμός των 45 είναι ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς αφότου η IFJ άρχισε να δημοσιοποιεί ετήσιες αναφορές για τους δολοφονημένους δημοσιογράφους σε συμβάντα που σχετίζονται με τη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένων και των στοχευμένων δολοφονιών, των θανάτων λόγω διασταυρούμενων πυρών, αλλά και των βομβιστικών επιθέσεων», ανέφερε η Ομοσπονδία, η οποία αριθμεί 600.000 μέλη σε 140 χώρες.

Από το 1991 έχουν δολοφονηθεί σε όλον τον κόσμο 2.721 δημοσιογράφοι.

Όπως εξήγησε η IFJ, «οι κίνδυνοι που συνδέονται με ένοπλες συρράξεις μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της περιορισμένης έκθεσης των εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης, καθώς όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που καλύπτουν» τα γεγονότα στις εμπόλεμες ζώνες.

«Ταυτόχρονα, οι απειλές που συνδέονται με εγκληματικές συμμορίες και καρτέλ των ναρκωτικών, από τις παραγκουπόλεις του Μεξικού μέχρι τους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων στην Ελλάδα και την Ολλανδία, εξακολουθούν να αυξάνονται και εξηγούν τις πολλές στοχευμένες δολοφονίες», πρόσθεσε.

Για τη χρονιά που φεύγει, η περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού βρίσκεται στην κορυφή της μακάβριας λίστας, με 20 δολοφονίες. Ακολουθεί η Αμερική (10), η Αφρική (8), η Ευρώπη (6) και η Μέση Ανατολή και ο Αραβικός Κόσμος (1). Σε αυτές τις 45 δολοφονίες προστίθεται και ο θάνατος δύο δημοσιογράφων στο Ιράν σε δυστύχημα.

Παρόλο που η μείωση που παρατηρήθηκε το 2021 είναι «καλή είδηση», δεν αποτελεί παρά ελάχιστη παρηγοριά για τη βία που συνεχίζει να στοιχίζει τη ζωή σε δημοσιογράφους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν (9), το Μεξικό (8), η Ινδία (4) και το Πακιστάν (3), εκτιμά η IFJ.

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης στοχοθετούνται συχνά επειδή καταγγέλλουν τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την κατάχρηση εξουσίας στις κοινότητές τους, τις πόλεις τους και τις χώρες τους, τόνισε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και ζήτησε μια «νέα σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των δημοσιογράφων».

Διαβάστε ακόμη

Οι «Greeks» έβγαλαν από τα ταμεία τους 7,5 δισ. δολάρια το 2021 για αγορές πλοίων

Μετρό: Το άβατο των Εξαρχείων, οι αντιδράσεις στο πάρκο Ριζάρη και ο αγώνας για να παραδοθεί στην AVAX η Βεΐκου

Πρώτο Ένσημο: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις στην Εργάνη – Όλες οι προθεσμίες