Το πολλά υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο, Soberana 02, είναι ένα από τα τέσσερα εμβόλια που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Κούβα και αυτό που φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα.

Το Soberana 02 που στα ισπανικά σημαίνει «κυρίαρχος» αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει τις τελευταίες φάσεις των κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, 150.000 εθελοντές θα συμμετάσχουν στη φάση 3 των δοκιμών.

Από την 1η Μαρτίου λοιπόν – ημέρα έναρξης των κλινικών δοκιμών – η χώρα θα βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε ένα σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Οι ελπιδοφόρες αυτές ειδήσεις, ωστόσο, σχετικά με το εμβόλιο, έρχονται την ίδια στιγμή που πολλοί Κουβανοί στοιβάζονται σε μεγάλες ουρές για αρκετές ώρες προκειμένου να προμηθευτούν βασικά είδη. Κράτος και πολίτες είναι αντιμέτωποι με το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, με τις κυρώσεις να γίνονται ακόμη πιο αυστηρές τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρόκειται για μια τεράστια αντίφαση», υποστηρίζει στο CNBC, η Χέλεν Γιάφε, λέκτορας του πανεπιστημίου της Γλασκόβης για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Κούβας. «Από τη μία πλευρά έχουμε τον προηγμένο τομέα της βιοτεχνολογίας που φέρνει μαζί του πολλές ελπίδες στον παγκόσμιο νότο επειδή καθιστά πιθανή την ανάπτυξη ενός προσιτού εμβολίου και ο εμβολιασμός του πληθυσμού καθίσταται προτεραιότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Την ίδια στιγμή όμως, οι Κουβανοί σηκώνονται στις τέσσερις ή πέντε το πρωί και περιμένουν ώρες σε ουρές επειδή υπάρχει πραγματική έλλειψη στα βασικά τρόφιμα ακόμη και σε φάρμακα» προσθέτει.

Στην Κούβα εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους, το Soberana 02. Πρέπει να αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Η ανάπτυξη ενός εγχώριου παραγόμενου εμβολίου θα θεωρηθεί ως μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη για τη χώρα που θα γίνει η πρώτη στη Λατινική Αμερική που θα κατάφερνε να εμβολιάσει και να προστατεύσει τον πληθυσμό της με ένα εγχώρια παραγόμενο εμβόλιο.

Τι γνωρίζουμε για τον «κυρίαρχο»;

Ο Δρ. Βισέντε Βέρεζ, διευθυντής του ινστιτούτου, Finlay Institute της Κούβας το οποίο επιβλέπει την ανάπτυξη του Soberana 02, υποστήριξε ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά την άφιξή τους στην Κούβα.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στον σχεδιασμό εμβολιαστικού προγράμματος για τους τουρίστες, ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό ταξιδιώτες με προορισμό την Κούβα να μπορούν να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου στο νησί – προτού εμβολιαστούν με τις επόμενες δόσεις στην πατρίδα τους. Παρόλο που τα δεδομένα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη, θεωρείται ότι έως και τρεις δόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα υποστηρίζει η Γιάφε, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κούβας θα βοηθούσε τη χώρα να χορηγήσει το εμβόλιο «εξαιρετικά» γρήγορα. «Αν και μέχρι το καλοκαίρι, έχουμε δρόμο ακόμη, οι άνθρωποι σκέφτονται ήδη τον ήλιο, τη θάλασσα, την άμμο και το Soberana 02. Επομένως, δεν θα εκπλαγώ αν οι τουρίστες επιλέξουν την Κούβα για μπορέσουν να εμβολιαστούν νωρίτερα ίσως από ότι στη χώρα τους. Είμαι σίγουρη ότι οι Κουβανοί θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν το αίτημά τους» δηλώνει.

Σε αντίθεση με άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως αυτό της Pfizer, το Soberana 02 δεν απαιτεί συντήρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γεγονός που θα διευκολύνει τυχόν εμπόδια που μπορεί να προκύψουν σχετικά με τα προγράμματα εμβολιασμού σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι θα παράγει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις μέσα στο 2021 για να καλύψει τις απαιτήσεις των πολιτών της, καθώς και εκείνων σε άλλες χώρες. Στοχεύει να είναι μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που θα εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της εντός του 2021.

Αρκετές είναι οι χώρες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να αποκτήσουν το εμβόλιο, όπως το Βιετνάμ, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Αφρικανική Ένωση – που εκπροσωπεί και τις 55 χώρες της Αφρικής. Μέχρι σήμερα, η Κούβα έχει καταγράψει συνολικά 45.361 κρούσματα κορωνοϊού και 300 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Ένα καλά κρυμμένο μυστικό»

Η χώρα είναι γνωστή για την ιατρική διπλωματία με την οποία «κινείται», με χιλιάδες εξειδικευμένο προσωπικό που αποστέλλεται στο εξωτερικό για να βοηθήσει χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με εξαιρετικές κρίσεις, όπως φυσικές καταστροφές ή ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

ΜΚΟ που σχετίζονται με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με το ότι η κυβέρνηση στην Κούβα επιβάλλει κατασταλτικούς κανόνες στους γιατρούς της που εργάζονται στο εξωτερικό. Μόλις ξέσπασε η πανδημία, η χώρα εκτιμάται ότι είχε 24.500 ιατρικό προσωπικό σε 58 χώρες. Περαιτέρω 4.000 μέλη της ταξιαρχίας Henry Reeve της Κούβας, μια ομάδα πολύ σεβαστών επαγγελματιών υγείας, εργάζονται σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο όπως από το Κουβέιτ, το Μεξικό, η Ιταλία, η Νότια Αφρική κτλ. Αν και πρόκειται για μια χώρα με πληθυσμό μόλις πάνω από 11 εκατομμύρια εκτιμάται ότι τροφοδοτεί με ιατρικό προσωπικό όλες τις χώρες της G-7.

Διαβάστε ακόμη

Η «λούφα» της Folli Follie στη Βουλή, η βουλγαρική επέλαση στα γηροκομεία και τα σκαρπίνια του Στρατού

Πάνω από 60 αιτήσεις εύπορων αλλοδαπών για φορολογική μετανάστευση στην Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: 3+1 ανατροπές στον φόρο ακινήτων του 2021