Στη δημιουργία ανθεκτικής αλυσίδας εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει η Πράξη για τα Μικροκυλώματα της Κομισιόν, την ώρα που οι παγκόσμιες ελλείψεις ημιαγωγών έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων σε ευρύ φάσμα τομέων.

Από τα τέλη του 2020 σημειώνεται μια άνευ προηγουμένου έλλειψη ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαδικασία εφοδιασμού των οποίων επιδεινώθηκε ραγδαία λόγω φαινομένων όπως ο Covid-19, και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα (μικροτσίπ) στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αυξάνοντας την παραγωγή ημιαγωγών στην ΕΕ, και ενθαρρύνοντας την έρευνα και την καινοτομία. Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τοποθετηθεί ως προς τους νέους κανόνες και είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα μικροτσίπ στην καθημερινότητά μας;

Τα chips χρησιμοποιούνται καθημερινά για την εργασία, την εκπαίδευση και ψυχαγωγία, σε κρίσιμες εφαρμογές αυτοκινήτων, τρένων, αεροσκαφών, υγειονομικής περίθαλψης και αυτοματισμού, καθώς και στους τομείς της ενέργειας, των δεδομένων και της επικοινωνίας.

Για παράδειγμα, ένα κινητό τηλέφωνο περιέχει περίπου 160 διαφορετικά τσιπ, τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα – έως και 3.500.

Τα μικροτσίπ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τεχνολογίες που κινούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι υπολογιστές χαμηλής ισχύος, οι επικοινωνίες 5G/6G, καθώς και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και οι πλατφόρμες υπολογιστών αιχμής, cloud και υψηλής απόδοσης.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Απαγορεύει από το 2024 τη θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα νέα κτήρια

Παπαστράτος: Επενδύσεις €700 εκατ. και ένας μετασχηματισμός που αλλάζει όλη την αγορά

Σιφναίος (Gastrade): Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι πλέον απλά ένα ενεργειακό hub αλλά και κέντρο ασφάλειας και σταθερότητας