Με τα προϊόντα IQOS πλέον να έχουν ξεπεράσει σε μερίδιο το 18% αλλάζοντας όλη τη γεωγραφία της ελληνικής αγοράς καπνικών, ο τρίτος κύκλος επενδύσεων που ανακοίνωσε χθες η Παπαστράτος, αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στο πλέον πετυχημένο case study μετασχηματισμού των τελευταίων δεκαετιών στα ελληνικά επιχειρηματικά χρονικά.

Κι αυτό καθώς το μεγάλο ρίσκο που ελήφθη πίσω το 2015, όταν η εταιρεία αποφάσιζε ότι έπρεπε να αποδομήσει τα ισχυρά μπραντς των τσιγάρων που διέθετε, να αλλάξει όλο το μοντέλο παραγωγής και να ποντάρει σε νέες τεχνολογίες και προϊόντα και όλο αυτό σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα, όχι μόνο απέδωσε αλλά τελικά καταφέρνει να παρασύρει όλη την αγορά στον ίδιο δρόμο δίνοντας το «τέμπο» των εξελίξεων.

Μάλιστα η αποδοχή των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος είναι τέτοια, που η Ελλάδα κατατάσσεται στο top3 μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Ήδη Imperial Tobacco Hellas και BAT Hellas φρόντισαν να μπουν ανταγωνιστικά με δικά τους προϊόντα θερμαινόμενου καπνού σε μία αγορά που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πλέον παράγει το 22% με 23% των πωλήσεων στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια πάνω από ένα στα πέντε προϊόντα στην ευρύτερη αγορά καπνικών προϊόντων που πωλούνται είναι πλέον προϊόντα θερμαινόμενου καπνού. Τα τελευταία μάλιστα διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες καθώς έχουν σαφώς μικρότερα φορολογικά βάρη απ’ τα παραδοσιακά τσιγάρα.

 

Ο στόχος της νέας επένδυσης

Ο τρίτος κύκλος επενδύσεων λοιπόν στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε χθες εκτός του ότι ανεβάζει πλέον στα 700 εκατ. ευρώ τα συνολικά Κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στο μετασχηματισμό της εταιρείας αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις βάσεις της εταιρείας δίδοντας της πλέον έναν μεγαλύτερο περιφερειακό ρόλο.

Και τούτο διότι το εργοστάσιο πλέον θα διευρύνει την παραγωγή της νέας γενιάς προϊόντων Iqos, με τον τίτλο «Terea», αυξάνοντας συνολικά την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου του Ασπροπύργου κατά 30% προκειμένου όχι μόνο να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αλλά και τις αυξανόμενες ανάγκες στο εξωτερικό. Η εκτίμηση της διοίκησης του Ομίλου της Philip Morris International κάνει λόγο για την προοπτική αύξησης 40% των εξαγωγών της ελληνικής θυγατρικής, φθάνοντας στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως το 90% – και πλέον – των τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων που θα παράγονται στον Ασπρόπυργο θα πωλούνται σε αγορές του εξωτερικού. Ήδη η Παπαστράτος εξάγει σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.

Επίσης με τη νέα επένδυση θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Οι τελευταίες θα προστεθούν στις 400 που έχουν δημιουργηθεί απ’ το 2017 και μετά, όταν επί της ουσίας ενεργοποιήθηκε ο μετασχηματισμός της Παπαστράτος.

Ο τρίτος κύκλος επενδύσεων προβλέπει την τοποθέτηση τεσσάρων νέων, σύγχρονων, γραμμών παραγωγής. Οι δύο αφορούν την παραγωγή των νέων ράβδων καπνού Terea και οι άλλες δύο είναι γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης

Παράλληλα όμως θα γίνει και αναβάθμιση όλων των γραμμών παραγωγής, που σήμερα φθάνουν τις δέκα, ώστε να παράγουν όλες τις νέες ράβδους.

Οικονομικές επιδόσεις

Η κίνηση αυτή αναμένεται να θέσει τις βάσεις για ακόμα καλύτερες οικονομικές επιδόσεις της Παπαστράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2022 ήταν μία χρονιά που έκλεισε εξαιρετικά για την εταιρεία με διψήφια αύξηση πωλήσεων. Υπενθυμίζεται πως με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε το 2021 καθαρές πωλήσεις (μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ) 469 εκατ. ευρώ και ήταν ενισχυμένες κατά 10% σε σχέση με το 2020. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 146 εκατ. ευρώ (+32%) και τα καθαρά κέρδη στα 101 εκατ. ευρώ ( +47,3%).

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα είναι το project των 244,5 εκατ. ευρώ για το logistics park της HIG στον Ασπρόπυργο

Ο Σταν λέει «χαμηλά την μπάλα», ο ΣΥΡΙΖΑ «στο κέντρο», η μετωπική για το Solar και το bras de fer Μυστακίδη με εφοπλιστές

Έρευνα: 800.000 Έλληνες στα δίχτυα του παράνομου τζόγου – Πόνταραν 1,4 δισ. ευρώ (pics)