Απέρριψε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Ντακότα το ενδεχόμενο να αναβιώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, έναν νόμο η εφαρμογή του οποίου είχε μπλοκαριστεί από κατώτερο δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι έρχεται σε σύγκρουση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης, εφόσον διακυβεύεται η ζωή ή η υγεία της μητέρας.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι αμβλώσεις παραμένουν προς το παρόν νόμιμες στη Βόρεια Ντακότα.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Ντριου Ράιλι, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της απαγόρευσης των αμβλώσεων, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

«Σήμερα, το δικαστήριο σταμάτησε ορθώς έναν από τους πιο ακραίους νόμους της χώρας, που θα στερούσε από τους κατοίκους της Βόρειας Ντακότα την αναπαραγωγική ελευθερία τους», σχολίασε η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος του Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, η οποία είχε προσφύγει κατά της απαγόρευσης εκ μέρους οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης.

Με βάση αυτήν τη σχεδόν καθολική απαγόρευση, ένας γιατρός θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά εάν έκανε αμβλώσεις σε γυναίκες, ακόμη και για να τους σώσει τη ζωή. Για να μην καταδικαστεί, ο γιατρός θα έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η άμβλωση ήταν αναγκαία για τη ζωή ή την υγεία της γυναίκας.

Ο νόμος είχε περάσει το 2007, αλλά παρέμενε «εν υπνώσει», δηλαδή προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί εάν και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεπε την απόφασ – ορόσημο Roe v Wade, με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή ανατράπηκε 15 χρόνια αργότερα, τον περασμένο Ιούνιο.

Οι πάροχοι αμβλώσεων μήνυσαν την πολιτεία τον επόμενο μήνα, με το επιχείρημα ότι ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των πολιτών στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια και την ευτυχία. Πολιτειακό δικαστήριο μπλόκαρε την εφαρμογή του νόμου, κρίνοντας ότι οι ενάγοντες πιθανότατα θα δικαιώνονταν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας συμφώνησε, απορρίπτοντας την απόπειρα του Ράιλι να αναβιώσει τον νόμο. Ο αρχιδικαστής Τζον Τζένσεν έγραψε στο σκεπτικό ότι το πολιτειακό Σύνταγμα ξεκάθαρα «εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση για να διαφυλαχθεί η ζωή ή η υγεία της γυναίκας».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Γκουτμάχερ, έναν ερευνητικό οργανισμό που στηρίζει το δικαίωμα στις αμβλώσεις, δώδεκα πολιτείες έχουν απαγορεύσει την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το περασμένο καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Credit Suisse και UBS αντιδρούν στα σενάρια αναγκαστικού «γάμου»

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων κάποιες τράπεζες στην ΕΕ (upd)

Κομισιόν: Πράσινη ενέργεια made in the EU – Αυτές είναι οι προτάσεις