Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε νέες κυρώσεις για τη Ρωσία, στις οποίες περιλαμβάνεται η απαγόρευση αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωπαϊκής χώρας,  καθώς την κατηγορεί για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 και για κακόβουλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Τα νέα μέτρα αφορούν 32 οντότητες και άτομα , συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και έξι ρωσικών εταιρειών που παρέχουν υποστήριξη στις επιχειρήσεις πειρατείας της ρωσικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ εκδιώκουν επίσης 10 Ρώσους διπλωμάτες που εργάζονται στην Ουάσιγκτον.  Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν, με ανακοίνωσή τους, την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στη Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν απαγόρευσε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων της Ρωσίας. Τα νέα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από τις 14 Ιουνίου. Το νέο σύνολο οικονομικών κυρώσεων που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στο ρωσικό νόμισμα και στα κρατικά ομόλογα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι δήλωσε  ότι η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ανάλογη με τις ενέργειες της Ρωσίας και ότι ο στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να «κλιμακωθεί» η κατάσταση. Η Ψάκι, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν επιδιώκει σταθερές  σχέσεις με τη Ρωσία.

Εντωμεταξύ, ΗΠΑ και το NATO πως έχουν θορυβηθεί εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία, τη χερσόνησο που η Μόσχα προσάρτησε αποσπώντας τη από το Κίεβο το 2014.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως οι Τζο Μπάιντεν και Άγγελα Μέρκελ «εξέφρασαν ανησυχία για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας και στην κατεχόμενη Κριμαία και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βακάκης αλλάζει (ξανά) την Jumbo – Το μοντέλο last minute delivery και οι νέες επενδύσεις

Ελαστικότητα και παραγωγικότητα το μέλλον της (τηλ)εργασίας – Αποκαλυπτική έρευνα

Ναυλαγορά: Μαύροι καιροί για τα δεξαμενόπλοια – «Μήνας του μέλιτος» για τα φορτηγά