Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αγωγός αυξάνει το πόσο βασίζεται η Ευρώπη στην Ρωσία, με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιπλήττουν τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στα εσωτερικά τους ζητήματα

Οι ΗΠΑ έχουν μικρό κέρδος από το να αποτρέψουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, ένα έργο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Το έργο κόστους 11 δισ. δολαρίων αναμένεται να παραδοθεί σε μερικές εβδομάδες και έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τη μεριά του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε τη Γερμανία «αιχμάλωτο της Ρωσίας». Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει κριτική και στην ΕΕ καθώς δεν έχει τροποποιήσει τις εισαγωγές της αερίου από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, έχοντας ολοκληρωθεί κατά 80% και πλέον, ο υποθαλάσσιος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020. Αναμένεται να επιτρέψει τον διπλασιασμό των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδονται στη δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία θα αποκομίσει και τα μεγαλύτερα οφέλη από το σχέδιο του αγωγού. ‘Εχει ικανότητα μεταφοράς 55 δισεκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, όσο και ο παλαιότερος Nord Stream 1.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε χθες υπέρ της επιβολής κυρώσεων εναντίον του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι ενισχύει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη.

Οι κυρώσεις, που καταγγέλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύουν τις εταιρείες που συνεργάζονται για την κατασκευή του Nord Stream 2, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης, μέσω της οποίας μέχρι στιγμής διαμετακομίζεται μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι κυρώσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ως κομμάτι του νομοσχεδίου για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μέσα στην εβδομάδα, από τον πρόεδρο Τραμπ. Το μέτρο της επιβολής κυρώσεων έχει ήδη περάσει από την Βουλή των Αντιπροσώπων, και πρόκειται να αποσταλεί στον Τραμπ για να το επικυρώσει.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ανάκληση ταξιδιωτικών θεωρήσεων στις ΗΠΑ για τους εργολάβους που συνδέονται με τον αγωγό, πέρα από τον οικονομικό «πόλεμο» προς τις εταιρείες.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Bloomberg, είπαν ότι οι κυρώσεις που πέρασαν από τη Γερουσία την Τρίτη, είναι πολύ αργά για να έχουν κάποιο αντίκτυπο, γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν το κόστος σε άλλα ενεργειακά project των Ρώσων.

Αντιδράσεις από Ρωσία και Γερμανία

Από τη μεριά της η Ρωσία επανέλαβε σήμερα την πρόθεσή της να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, παρά τις κυρώσεις που αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ξεκινάμε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα μετά την έγκριση των κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Σε δηλώσεις της την Τετάρτη η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εναντιώθηκε στο ψήφισμα των ΗΠΑ για κυρώσεις στις εμπλεκόμενες εργολαβικές εταιρείες.

«Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό έργο με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Περιμένω ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα έχουν σοβαρές συνέπειες» δήλωσε ο Peter Beyer συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Η εξάρτηση από τον αγωγό – Το ζήτημα της Ουκρανίας

Όμως για την Ουάσινγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ουκρανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής– ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό αέριο, εξάρτηση που η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να ασκήσει πολιτικές πιέσεις.

Εξάλλου, για τους αντιπάλους του, ο Nord Stream 2 θυσιάζει τα συμφέροντα της συμμάχου Ουκρανίας, η οποία αντλεί σημαντικά έσοδα από τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ουκρανία είναι επίσης το θέατρο μιας φονικής σύγκρουσης με φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Οι κυρώσεις «δεν αρέσουν ούτε στη Μόσχα ούτε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ούτε στο Βερολίνο ούτε στο Παρίσι», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, καταγγέλλοντας μια «ολοφάνερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού».

Ποιους στοχεύουν οι κυρώσεις

Ένας από τους κύριους στόχους των τιμωρητικών μέτρων είναι η Allseas, μια ελβετική εταιρεία που κατέχει το μεγαλύτερο στον κόσμο πλοίο καθέλκυσης σωλήνων αγωγών, το Pioneering Spirit που χρησιμοποιεί η ρωσική εταιρεία Gazprom για την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού. Σημειώνεται ότι περίπου 350 εταιρείες έχουν αναμειχθεί με των αγωγό.

Ο αγωγός αποτελεί μια επένδυση ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, με το ήμισυ να χρηματοδοτείται από τη Gazprom και το άλλο μισό από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).