Η εμπιστοσύνη των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου λόγω του πολέμου στο Ιράν εξουδετέρωσε τα οφέλη από τη χαμηλή φορολογία, σύμφωνα με σχετική έρευνα.
Η National Federation of Independent Business ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 3 μονάδες, στις 95,8 μονάδες τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2025, παραμένοντας κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 98 μονάδων, που καταγράφεται τα τελευταία 52 χρόνια.
Ο δείκτης αβεβαιότητας της έρευνας αυξήθηκε κατά 4 μονάδες, φθάνοντας τις 92, σημαντικά υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο των 68 μονάδων. Η δημοσίευση της έρευνας ακολουθεί τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τα οποία έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο.
Η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης τόσο στις μικρές επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές θεωρείται απίθανη βραχυπρόθεσμα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού για αποκλεισμό πλοίων που αναχωρούν από ιρανικά λιμάνια. Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 35% από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Η έκπτωση 20% για τις μικρές επιχειρήσεις και άλλες φορολογικές διατάξεις του νόμου Working Families Tax Cut Act έχουν προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ιδιοκτήτες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της NFIB, Bill Dunkelberg. «Ωστόσο, η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει ανησυχήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επιχειρηματίες. Οι μικρές επιχειρήσεις αναγκάζονται να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος και να το μετακυλίσουν στους πελάτες».
Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες ως προς τα κέρδη και τις πωλήσεις. Το ποσοστό των ιδιοκτητών που αναμένουν βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών υποχώρησε κατά 7 μονάδες, στο 11% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση — το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2024 και η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.
Διαβάστε ακόμη
Ebury για τις εκλογές στην Ουγγαρία: Τέλος εποχής για τον Όρμπαν και ισχυρό ράλι στις αγορές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.