Διεθνή

ΗΠΑ: Ξεπέρασε την Κίνα σε κρούσματα κορωνοϊου – Σενάριο για 81.000 νεκρούς εντός 4μηνου

  • newsroom


Ο αριθμός των εισηγμένων στα νοσοκομεία με Covid-19 αναμένεται να κορυφωθεί στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου

Η νόσος Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 81.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες και να εμφανίσει ενδείξεις υποχώρησης από τον Ιούνιο, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας σε μία αρνητική συγκυρία για τη χώρα, που ξεπέρασε ακόμη και την Κίνα σε αριθμό κρουσμάτων.

Ο αριθμός των εισηγμένων στα νοσοκομεία με Covid-19 αναμένεται να κορυφωθεί στις ΗΠΑ τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αν και σε μερικές πολιτείες (π.χ. στην Καλιφόρνια) αυτό πιθανώς θα συμβεί αργότερα. Άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τη νόσο στη χώρα έως τον Ιούλιο, αν και ο αριθμός των θυμάτων δεν αναμένεται να ξεπερνά τα δέκα ημερησίως το καλοκαίρι.

Η ανάλυση, με επικεφαλής τον ειδικό στην Ιατρική Στατιστική δρα Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μετρικής της Υγείας και Αξιολόγησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θεωρεί τους 82.000 θανάτους ως μία μέση εκτίμηση, καθώς οι θάνατοι μπορεί να κυμαίνονται από 38.000 έως 162.000, αφού υπάρχει αβεβαιότητα για τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού, που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία.

Ο δρ Μάρεϊ θεωρεί πιθανό ότι, λόγω της διάρκειας της κρίσης και μετά τον Μάιο, θα απαιτηθούν πιθανώς περιοριστικά μέτρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Επισημαίνει, επίσης, το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα αμερικανικά νοσοκομεία, καθώς στην κορύφωση της επιδημίας ο αριθμός των ασθενών μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις διαθέσιμες κλίνες και τους διαθέσιμους αναπνευστήρες στα νοσοκομεία, ιδίως σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα.

«Η πορεία της πανδημίας θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν οι άνθρωποι χαλαρώσουν τα μέτρα αποφυγής των κοινωνικών επαφών», προειδοποίησε ο δρ Μάρεϊ, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Τραμπ: Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων απόδειξη του τεράστιου αριθμού τεστ που κάνουμε

Η είδηση ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα και την Ιταλία σε κρούσματα κοινοποιήθηκε την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έδινε την καθημερινή του συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. Η ενστικτώδης αντίδρασή του, σύμφωνα με την Guardian, ήταν να αμφισβητήσει τα στατιστικά στοιχεία άλλων χωρών. «[Η αύξηση] αποτελεί απόδειξη του όγκου των τεστ που κάνουμε. Διενεργούμε έναν τεράστιο αριθμό τεστ. Δεν ξέρουμε τα αντίστοιχα νούμερα στην Κίνα, η Κίνα μας δίνει τα νούμερά της» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφορικά με την πελώρια άυξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, με σχεδόν 3,3 εκατ. άτομα να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ σχολίασε ότι «δεν φταίει κανείς γι’ αυτό, σίγουρα όχι σε αυτήν τη χώρα». «Σταθήκαμε πολύ τυχεροί όταν πήραμε την απόφαση να απαγορεύσουμε τα ταξίδια από την Κίνα πολύ νωρίς. Αυτό το λέω γιατί πολλοί δεν θέλουν να το δεχτούν, αλλά ήταν μια εξαιρετική απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ, διαφορετικά οι αριθμοί στους οποίους αναφέρεστε – είμαστε εξάλλου μια μεγάλη χώρα – θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έχει δεχθεί έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και την τάση του να ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ανακάμψει δυναμικά. «Όσο πιο σύντομα “ξαναπιάσουμε δουλειά” – ξέρετε, για κάθε μέρα που περνάμε σε παύση γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανακάμψεις γρήγορα, και οι πολίτες μας δεν θέλουν να μείνουν εκτός… Νομίζω ότι θα δείτε μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη μόλις νικήσουμε τον κρυμμένο εχθρό μας».