Συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας στο Σουδάν ξεκίνησαν οι εμπόλεμες παρατάξεις της χώρας. Εκπρόσωποι του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) μετέβησαν στην Τζέντα, με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητών για την επίτευξη συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση ο διεθνής παράγοντας πιέζει για να δοθεί τέλος στην αιματηρή σύγκρουση που διαρκεί ήδη τρεις εβδομάδες.

Η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια προκειμένου να τελειώσουν οι μάχες που έχουν μετατρέψει τμήματα της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ σε πολεμικές ζώνες και έχουν εκτροχιάσει ένα σχέδιο με διεθνή υποστήριξη για την επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση έπειτα από χρόνια ταραχών και εξεγέρσεων.

Το Ριάντ και η Ουάσινγκτον καλωσόρισαν νωρίτερα τις «συνομιλίες πριν από διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ και τους κάλεσαν να εμπλακούν ενεργά μετά την παραβίαση πολυάριθμων συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός.

Όμως οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές πως θα συζητήσουν μόνο μια ανθρωπιστική εκεχειρία και πως δεν θα διαπραγματευθούν ένα τέλος στον πόλεμο.

Επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της οργάνωσης, ο ηγέτης των ΔΤΥ Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστός ως Χεμέντι, είπε πως ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα επιτύχουν τον σκοπό που έχει τεθεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση πολιτών.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν δήλωσαν ότι έστειλαν αντιπροσωπεία στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσα χθες Παρασκευή το βράδυ, όμως ο ειδικός απεσταλμένος Νταφάλαχ Αλχάτζ δήλωσε πως ο στρατός δεν θα συνομιλήσει απευθείας με οποιαδήποτε αντιπροσωπεία των «στασιαστών» των ΔΤΥ.

Ο Χεμέντι εν τω μεταξύ δεσμεύθηκε να συλλάβει ή να σκοτώσει τον επικεφαλής του στρατού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και υπάρχουν επίσης στοιχεία επί του πεδίου ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν απρόθυμες να κάνουν συμβιβασμούς για να τεθεί τέλος στην αιματοχυσία.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν ανέφερε σε ένα tweet πως ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα «δεσμευθούν στον διάλογο που ελπίζουμε πως θα οδηγήσει στο τέλος της σύγκρουσης».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ταξιδεύει, επίσης, το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τους Σαουδάραβες ηγέτες.

Η Σαουδική Αραβία έχει στενές σχέσεις με τους ηγέτες και των δύο πλευρών, καθώς αμφότεροι έστειλαν στρατεύματα για να βοηθήσουν τον υπό σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμό στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. Η Σαουδική Αραβία επικεντρώνεται επίσης στην ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα, την οποία μοιράζεται με το Σουδάν.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν υποστηρίξει τη μετάβαση σε κυβέρνηση πολιτικών σε μια χώρα που βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι, ανάμεσα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Αιθιοπία και την ασταθή περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.

Μαίνεται ο πόλεμος

Η σύγκρουση ξέσπασε στις 15 Απριλίου μετά την κατάρρευση ενός υποστηριζόμενου από τη διεθνή κοινότητα σχεδίου για τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Ο Μπουρχάν, στρατιωτικός καριέρας, ηγείται ενός συμβουλίου που ασκεί την εξουσία μετά την εκδίωξη το 2019 του επί χρόνια αυταρχικού ηγέτη Όμαρ αλ Μπασίρ και το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, ενώ ο Χεμέντι, πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης που έγινε γνωστός στη σύγκρουση στο Νταρφούρ, είναι ο αναπληρωτής του.

Προτού ξεσπάσουν οι μάχες, ο Χεμέντι είχε κάνει βήματα, όπως κινούμενος πιο κοντά σε έναν πολιτικό συνασπισμό, που έδειχναν ότι είχε πολιτικά σχέδια. Ο Μπουρχάν επέρριψε την ευθύνη για τον πόλεμο στις «φιλοδοξίες» του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι διένειμε ιατρική βοήθεια στο Πορτ Σουδάν, όμως περιμένει διασφαλίσεις ασφάλειας και πρόσβασης η έλλειψη των οποίων εμπόδισε τέτοια φορτία να φθάσουν στο Χαρτούμ, όπου οι προμήθειες εξαντλούνται στα λίγα νοσοκομεία που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Επεκτείνονται οι κρυφές χρεώσεις και στα τέλη διανομής του νυχτερινού τιμολογίου

Γιώργος Οικονόμου: Ο εφοπλιστής που δουλεύει με τους Ρώσους, οι βίλες στο Saint Barth, η συλλογή τέχνης και το «Barracuda» (pics)

Ποια μέτρα για τα ακίνητα εξετάζουν τα πολιτικά κόμματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ