Διεθνή

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο για το «φακέλωμα» όσων δεν έχουν εμβολιαστεί

  • newsroom


Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα Haaretz, η οποία αναφέρει ότι το νομοσχέδιο στηρίζει και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε χθες (14/2/2021) την πρόθεσή του να καταθέσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις τοπικές αρχές να λαμβάνουν τα ονόματα όσων δεν έχουν κάνει ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Την αποκάλυψη έκανε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο φέρει τη στήριξη και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ.

Οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης θα στείλουν τις νομοθετικές τροπολογίες σε μια υπουργική επιτροπή για την εξέταση της νομοθεσίας, που θα εγκρίνει την κατάθεση των τροπολογιών προς ψήφιση στην Κνεσέτ.

Εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης

Το Ισραήλ προπορεύεται στην παγκόσμια κούρσα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού με πάνω από το 44% του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου, ωστόσο τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια επιβράδυνση του αριθμού των εμβολιασμών, γεγονός που ανησυχεί τις αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, το υπουργείο Υγείας της χώρας ενισχύει μια ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης κατά των εμβολίων.

Στον απομονωμένο εβραϊκό υπερ-ορθόδοξο πληθυσμό της χώρας, που έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται και εκτός διαδικτύου. Σε ορισμένες γειτονιές έχουν τοποθετηθεί αφίσες που λένε ότι οι ραβίνοι αντιτίθενται στα εμβόλια, ενώ και η αραβική μειονότητα του Ισραήλ, που συχνά δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, καταγράφει επίσης χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί στη χώρα, ο μεγαλύτερος πάροχος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ισραήλ ανακοίνωσε μείωση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις του κορωνοϊού σε 600.000 ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως το νέο νομοσχέδιο πρέπει να προφυλάσσει τα προσωπικά δεδομένα όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Η υπουργός Τουρισμού Οριτ Φάρκας Χάκοχεν εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, τονίζοντας ότι «αν εγκριθεί μια τέτοια νομοθεσία, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε κατοίκους ηλικίας 50 ετών και άνω και να υπάρξει προσοχή να μην προκληθεί ζημιά στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή όσων είναι νεότεροι».

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως το μέτρο έχει στόχο «να ενθαρρύνει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν και να σωθούν ζωές», προειδοποιώντας πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί άνω των 50 ετών δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου.

Επιφυλάξεις από τον Guardian

Παράλληλα, ο Guardian προσθέτει πως η κυβέρνηση εξετάζει μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου», προκειμένου να πείσει τους πολίτες της χώρας να εμβολιαστούν, με μέτρα όπως να επιτρέπεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και συναυλίες, εξωθώντας παράλληλα κάποιους αρνητές των εμβολίων να εξετάζονται υποχρεωτικά ανά δύο μέρες κατά του Covid-19.

«Θα έχετε το δικαίωμα να μπαίνετε σε γυμναστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις ή θα μείνετε πίσω;», ανέφερε με tweet του ο υπουργός Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν. «Εμβολιαστείτε!»

Διαβάστε ακόμη

Κρουαζιέρα: Η επάρκεια εμβολίων καθορίζει την επόμενη μέρα – Ολα τα σενάρια

Αγωνία σε αγορά και οικονομία μετά το τρίτο lockdown

ΔΕΗ: Εντυπωσιακή αύξηση της τιμής-στόχου στα 13,60 ευρώ από την Optima Bank

 

Απόρρητο Απόρρητο