Ναυτιλία

Κρουαζιέρα: Η επάρκεια εμβολίων καθορίζει την επόμενη μέρα – Ολα τα σενάρια

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Το 2022, αν όλα πάνε καλά,  αναμένεται επανάκαμψη στο 80% των επιβατών κρουαζιέρας του 2019 και το 2023 στα επίπεδα 2019

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνοδευόμενο από τις μεταλλάξεις του ιού να ταλανίζει την υφήλιο, στην βιομηχανία της κρουαζιέρας κάνουν σχέδια επί χάρτου για την επόμενη ημέρα.

Οι εταιρείες έχουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια τη σταδιακή επανεκκίνηση των στόλων τους, στη διάρκεια του 2021, ανάλογα με την πορεία του κορωνοιού και την ανάσχεσή του από τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με το εμβόλιο να κυκλοφορεί ευρέως στο β’ τρίμηνο του 2021, η κρουαζιέρα μπορεί στο τέλος της χρονιάς  να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 35%-40% του αριθμού επιβατών του 2019.

Αν το εμβόλιο κυκλοφορήσει ευρέως το γ’ τρίμηνο του 2021, μπορεί στο τέλος της χρονιάς  να έχει επανέλθει η κρουαζιέρα στο  30% του αριθμού επιβατών του 2019.

Για το 2022 αν όλα πάνε καλά αναμένεται επανάκαμψη στο 80% των επιβατών κρουαζιέρας του 2019 και το 2023 στα επίπεδα 2019.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η  τοποθέτηση του ανεξάρτητου Συμβούλου Επιχειρήσεων, στον ευρύτερο Τομέα του Τουρισμού με ειδίκευση στη νεκπόνηση και υλοποίηση καινοτόμων στρατηγικών στον Τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών,  Πυθαγόρα Νάγου ο οποίος επισημαίνει:

«Αναζήτησα σε διάφορα έγκυρα websites πόσα κρούσματα/ περιπτώσεις εμφάνισης Covid 19 είτε σε επιβάτες είτε σε πληρώματα, έχουν γίνει γνωστά σε ΜΜΕ από την χρονική στιγμή της επανεκκίνησης της κρουαζιέρας τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και σήμερα. 

Θεωρώ σχεδόν βέβαιο, ότι δεν έχουν δει όλα τα κρούσματα το φως της δημοσιότητας.  Όμως παράλληλα κάνω  και την υπόθεση εργασίας, ότι αν υπήρχαν κρούσματα περισσότερα / μεγαλύτερης έκτασης, αυτό θα είχε ήδη κυκλοφορήσει μέσω των social media.

Tα στοχεία που αναφέρονται παρακάτω περιέχουν/αναφέρονται σε περιστατικά που έχουν δημόσια γίνει γνωστά, μέσω των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, 300.000 επιβάτες έχουν μέχρι στιγμής κάνει κρουαζιέρα στην Ευρώπη και την Ασία» και προσθέτει:

«Συνολικά λοιπόν έχουν δημοσιευθεί κρούσματα για 49 επιβάτες και 65 μέλη πληρώματος. Ήτοι 49 κρούσματα σε επιβάτες σε  σύνολο 300.000. Αυτό σημαίνει ότι τα πρωτόκολλα υγιεινής των εταιρειών έχουν αποτελέσματα, αλλά παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα, περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων υπάρχουν και εδώ».

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτη συζήτηση στο Eurogroup για τη «φούσκα» του «κορωνο-χρέους»

Καζίνο Ελληνικού: Τα επόμενα βήματα και οι 2+1 κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Στην Αττική η «Μήδεια» – Κλειστή η εθνική από Καλυφτάκη μέχρι Λαμία

Απόρρητο Απόρρητο