Όλη τη νύχτα συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τις τελευταίες ώρες,  ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εισήλθε σε νέα φάση.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι «επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας και «επιχειρούν δυναμικά» σε όλα τα μέτωπα για να εκπληρώσουν τους στόχους τους στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Νωρίς το πρωϊ ο ισραηλινός στρατός δίνοντας ένα βίντεο 40 δευτερολέπτων στη δημοσιότητα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ στρατευμάτων και τρομοκρατών της Χαμάς, σημειώνοντας ότι από αυτές δεν αναφέρθηκε τραυματισμός στρατιωτών του.

Το πεζικό του IDF, δυνάμεις μηχανικού και τα άρματα μάχης εξακολουθούν να παραμένουν εντός της Λωρίδας της Γάζας αυτή την ώρα, αλλά οι συγκρούσεις φαίνεται πως έχουν κοπάσει.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα και γύρω από αυτόν.

Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε περίπου 150 υπόγειες τοποθεσίες που ανήκουν στην Χαμάς και ότι σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές της. Στα θύματα περιέλαβε και τον επικεφαλής της λεγόμενης «εναέριας συστοιχίας» της Χαμάς, Ισάμ Αμπού Ρουκμπέχ. Ο στρατός λέει ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των drones, των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, των αλεξίπτωτων πλαγιάς και των συστημάτων ανίχνευσης της τρομοκρατικής ομάδας. Υποστηρίζει ότι έπαιξε ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου κατευθύνοντας τους τρομοκράτες που εισήλθαν στο νότιο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, καθώς και τις επιθέσεις με drone σε θέσεις παρατήρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.

Η σύνδεση με τις ιατρικές ομάδες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης διακόπηκε (οι Γιατροί του Κόσμου ανακοίνωσαν πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την ομάδα τους στη Γάζα), μετά τη βλάβη στο δίκτυο του Διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε χθες πως 7.326 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 3.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας αφότου άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αντιποίνων την 7η Οκτωβρίου.

Κατά τον ισραηλινό στρατό, όταν έγινε η πιο αιματηρή επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια εκείνο το Σάββατο η Χαμάς πήρε 229 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς και ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Η Χαμάς έχει αφήσει έκτοτε ελεύθερες τέσσερις γυναίκες, ενώ την Πέμπτη ανέφερε πως «σχεδόν 50» όμηροι σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Παράλληλα, έκαναν γνωστό πως δολοφόνησαν τον επικεφαλής της αεροπορικής δύναμης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ατσάμ Αμπού Ράφα ήταν ένας από τους σχεδιαστές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καθοδηγούσε τους τρομοκράτες που διείσδυσαν στη Λωρίδα της Γάζας με αλεξίπτωτα πλαγιάς και διηύθυνε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν θέσεις των IDF. Ο Αμπού Ράφα, όπως αναφέρθηκε, σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή, που απεικονίζεται στο ακόλουθο βίντεο.

Οι IDF ανακοίνωσαν, επίσης, ότι επιτέθηκε σε μια στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ, σε απάντηση των χθεσινών πυραύλων που είχαν στόχο το Ισραήλ και κατέληξαν σε συριακό έδαφος.

Οι πύραυλοι στόχευαν σε μια θέση των IDF στα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά τα βλήματα έπεσαν στη Συρία.

Ο ΠΟΥ έχει χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό του και υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό του και με υγειονομικές εγκαταστάσεις στην Γάζα, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ανάρτησή του σήμερα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

“Το μπλακάουτ καθιστά επίσης αδύνατο για τα ασθενοφόρα να φτάσουν στους τραυματίες”, σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

“Δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση ασθενών υπό τέτοιες συνθήκες, ούτε η εξεύρεση ασφαλούς καταφυγίου”, τόνισε.

“Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών”, σημείωνε ο επικεφαλής του ΠΟΥ σε προηγούμενη ανάρτησή του στο X, ενώ σε δεύτερη, που ακολούθησε αυτής, ρωτούσε μόνον: “Γιατί;”.

Νωρίτερα, παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωνε πως οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

ΗΠΑ: Ανάγκη προστασίας των αμάχων

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επανέλαβε «τη σημασία της προστασίας των αμάχων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων» σε συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ο Όστιν τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για «παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα» αλλά και τη σημασία της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Με νέα μέτωπα προειδοποιεί το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε ότι θα ανοίξουν νέα μέτωπα κατά των ΗΠΑ εάν συνεχίσουν να υποστηρίζουν κατηγορηματικά το Ισραήλ, κλιμακώνοντας μια ρητορική μπρος-πίσω που έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η ισραηλινή σύγκρουση με τη Χαμάς θα επεκταθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις «συνέπειες» που μπορεί να επιφυλάσσει. Αρνήθηκε ότι το Ιράν είχε δώσει εντολή σε ομάδες στη Συρία και το Ιράκ να στοχοποιήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες και είπε ότι ήταν η Ουάσιγκτον —όχι η Τεχεράνη— που υποθάλπτει τη βία από τότε που οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους.

Το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία

Ο παλαιστινιακός θύλακας παραμένει αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το Τελ Αβίβ «έκοψε» το τηλέφωνο και το ίντερνετ, κίνηση που σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις μπορεί να αποτελέσει προκάλυψη για τη διάπραξη ωμοτήτων.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τον ΟΗΕ και προτείνει ανθρωπιστική εκεχειρία απορρίφθηκε από το Ισράηλ που έκανε μάλιστα λόγο για «ημέρα ντροπής».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισράηλ να υιοθετήσει «ένα στενότερο πεδίο εφαρμογής» για την επίθεσή του στη Γάζα, την ώρα που ο Μπάιντεν δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Μέση Ανατολή σε απάντηση σε πιθανές επιθέσεις.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αραβικές χώρες χθες αλλά και στις ΗΠΑ.

 

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Ιράν

Από τη 15η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός δεν σταματά να απαιτεί οι άμαχοι να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί είναι πιο εντατικοί, να κινηθούν προς νότο.

Όμως τα πλήγματά του συνεχίζονται και στον νότο, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κοντά στα πάντα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Η διεθνής κοινότητα φοβάται εξάπλωση του πολέμου, περιφερειακή ανάφλεξη, την ώρα που το Ιράν, τα τελευταία χρόνια σθεναρός υποστηρικτής της Χαμάς, έχει απευθύνει επανειλημμένα προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε σε επιστολή του στον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», μετά τις επιθέσεις οργανώσεων συνδεόμενων με το Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία.

Η επιστολή βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα σε δυο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», στην ανατολική Συρία.

Δραματική έκκληση Γκουτέρες

Η νέα φάση του πολέμου επιβεβαιώθηκε και από τον ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος απήθυνε δραματική έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων προμηθειών» σημείωνει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΟΗΕ και τονίζει: Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους» ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Η διακοπή των επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης «μαζικών ωμοτήτων»

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον στρατό του Ισραήλ, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

«Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

Η NetBlocks, εξειδικευμένη υπηρεσία παρακολούθησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο, έκανε λόγο μέσω X περί «κατάρρευσης της συνδεσιμότητας στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, υπηρεσίες του οργανισμού επίσης έχασαν την επαφή με τις ομάδες τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και η λειτουργία των νοσοκομείων «δεν μπορούν να συνεχιστούν δίχως τηλεπικοινωνίες», τόνισε θορυβημένη η Λιν Χάστινγκς, συντονίστρια του OCHA.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι «έχασε εντελώς την επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της» στην παραθαλάσσια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, «εξαιτίας της διακοπής των επικοινωνιών (…) από τις ισραηλινές αρχές».

«Η διακοπή επηρεάζει τον αριθμό 101 (σ.σ. του κέντρου άμεσης βοήθειας) και εμποδίζει την έλευση ασθενοφόρων εκεί όπου βρίσκονται τραυματίες», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για το κατά πόσον οι ομάδες της θα μπορέσουν να συνεχίσουν την παροχή περίθαλψης σε όσους τη χρειάζονται και για «την ασφάλεια του προσωπικού» της.

Οι οικογένειες των ομήρων ανησυχούν και απαιτούν εξηγήσεις

Οι οικογένειες των ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν σήμερα την “ανησυχία” τους και απαίτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις μετά τις εντατικές ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

“Οι οικογένειες ανησυχούν για την τύχη των δικών τους και περιμένουν εξηγήσεις. Κάθε λεπτό μοιάζει αιωνιότητα. Απαιτούμε από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να μας συναντήσουν σήμερα το πρωί”, έπειτα από “μια νύχτα τεράστιας αγωνίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση που συγκεντρώνει τις οικογένειες πάνω από 220 ομήρων που απήγαγε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την αιματηρή επίθεσή του στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Φόρουμ αυτό εξέφρασε “την τεράστια οργή (του) που κανένα από τα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε τον κόπο να συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα: αν αυτή η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους 229 ομήρους” που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές.

Οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ανθρώπους, πήραν επίσης μαζί τους πτώματα, και τους οδήγησαν στην Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ταυτοποιήσει 229 ομήρους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, όπως και δύο Ισραηλινές ογδοντάχρονες αφέθηκαν ελεύθερες από τη Χαμάς έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Πώς μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα οι οφειλέτες

Tsakiris Chips: Ο άνθρωπος που έμαθε την Ελλάδα να τρώει πατατάκια (pics)

Παλάτι 16 εκατομμυρίων στη Μύκονο για τον Βρετανό που κινεί τη βραδινή ζωή του Λονδίνου – Annabel’s, Sexy Fish, Bacchanalia κι άλλα 56 in στέκια είναι δικά του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ