Η νέα υπηρεσία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας που ενεργοποιήθηκε στο MyAADE ήρθε για να λύσει τα χέρια και σε οφειλέτες του δημοσίου με ρυθμισμένες ή αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και σε όσους έχουν απλά βεβαιωμένους φόρους (μη ληξιπρόθεσμους) για παράδειγμα δόσεις φόρου εισοδήματος ΦΠΑ που εμποδίζουν την έκδοση της ενημερότητας.

Οι πολίτες που θέλουν φορολογική ενημερότητα και έχουν μη φορολογικές οφειλές θα ενημερωθούν από την ανανεωμένη υπηρεσία για το είδος της οφειλής και σε ποιον φορέα πρέπει να απευθυνθούν για να κάνουν διακανονισμό.

Εάν έχουν φορολογικές ληξιπρόθεσμες όφειλες τότε θα προχωρά η έκδοση της ενημερότητας με παρακράτηση ποσού (προφανώς αφορά περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος θα εισπράξει χρήματα από το δημόσιο ή πρόκειται να πουλήσει ακίνητο).

Επίσης, διευκολύνεται και η έκδοση ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτων όταν υπάρχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές δηλαδή υπάρχουν απλά βεβαιωμένοι, αλλά απλήρωτοι φόροι. Πέρα από το ύψος των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η χορήγηση της ενημερότητας συνδέεται και με το ύψος των φόρων που καταβάλλει κάθε χρόνο ο φορολογούμενος.

Έτσι, ακόμα κι αν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα όρια που προβλέπονται, η ενημερότητα χορηγείται, εάν ο φορολογούμενος καταβάλει ετησίως μέχρι 120% των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με αποτέλεσμα να υπάρχει η βεβαιότητα ότι πρόκειται για συνεπή φορολογούμενο.

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται από την ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή myAADE.gov.gr / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ενημερότητα / Έκδοση Αποδεικτικού Ενημερότητας / Είσοδος στην εφαρμογή.

Ακομα και οι φορολογούμενοι που ε δεν έχουν λάβει ακόμα τη φορολογική ενημερότητα μπορούν να υποβάλουν σήμερα κιόλας αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να λάβουν το πιστοποιητικό μέσα σε λίγα λεπτά.

Διαβάστε ακόμη

Κρις Θεοφιλίδης: Η Celestyal Cruises επιμένει ελληνικά (pics)

Tsakiris Chips: Ο άνθρωπος που έμαθε την Ελλάδα να τρώει πατατάκια (pics)

50 εκατομμύρια ευρώ: Τιμή ρεκόρ για την πιο προνομιακή βίλα της Μυκόνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ