Η Ιταλία επιχειρεί να ανακόψει το κύμα φθηνών κινεζικών εισαγωγών, όμως το νέο τέλος στα μικρά δέματα φαίνεται ήδη να έχει αντίστροφα αποτελέσματα, πλήττοντας αεροδρόμια και εταιρείες logistics της ίδιας της χώρας.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2026, την επιβολή τέλους 2 ευρώ σε κάθε δέμα αξίας έως 150 ευρώ που εισέρχεται στην Ιταλία από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του μέτρου είναι κυρίως οι ασιατικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Shein και Temu, καθώς και η ενίσχυση των κρατικών εσόδων. Το τέλος αφορά όλα τα μικροδέματα που αφίχθησαν μετά την 1η Ιανουαρίου, με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει έσοδα 122 εκατ. ευρώ για το 2026 και περίπου 245 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στη συνέχεια. Ωστόσο, πριν ακόμη ξεκινήσει επίσημα η είσπραξη τον Μάρτιο, οι επιπτώσεις στην αγορά είναι ήδη ορατές, με τον κλάδο των μεταφορών να προειδοποιεί για απώλειες φορτίου και κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής τελωνειακής υπηρεσίας, ο αριθμός δεμάτων χαμηλής αξίας που έφτασαν απευθείας από τρίτες χώρες στην Ιταλία μεταξύ 1ης και 20ής Ιανουαρίου μειώθηκε κατά 36% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Βαλεντίνα Μενίν, γενική διευθύντρια της Assaeroporti, που εκπροσωπεί 32 ιταλικά αεροδρόμια –μεταξύ αυτών και το Μαλπένσα του Μιλάνου, βασικό κόμβο εμπορευματικών μεταφορών– χαρακτηρίζει το μέτρο «μπούμερανγκ», επισημαίνοντας ότι «ολόκληρος ο ιταλικός τομέας logistics χάνει δουλειά». Ήδη τουλάχιστον 30 πτήσεις cargo με προορισμό το Μαλπένσα έχουν εκτραπεί προς Λιέγη, Άμστερνταμ και Βουδαπέστη, καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να αποφύγουν το νέο τέλος.

Ιταλία, ευρωπαϊκοί κανόνες και παράπλευρες απώλειες

Η αλλαγή δρομολογίων δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο, μόλις τα εμπορεύματα εκτελωνιστούν σε ένα κράτος-μέλος, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της ενιαίας αγοράς χωρίς επιπλέον δασμούς ή ελέγχους. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις διεθνείς πλατφόρμες να εισάγουν τα προϊόντα τους μέσω άλλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν οδικώς στην Ιταλία, παρακάμπτοντας πλήρως το ιταλικό τέλος. Ο Αντρέα Κάππα, γενικός διευθυντής της Confetra, που εκπροσωπεί περίπου 60.000 εταιρείες logistics και μεταφορών, προειδοποιεί ότι ο εγχώριος κλάδος κινδυνεύει να «βγει χαμένος» εάν το μέτρο δεν ανασταλεί, ενώ ήδη καταγράφεται αύξηση της οδικής μεταφοράς και των εκπομπών ρύπων λόγω της μετακίνησης των εμπορευμάτων με φορτηγά.

Η εφαρμογή του τέλους έχει επισήμως προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάρτιο, καθώς τελωνεία και επιχειρήσεις προσαρμόζουν τα πληροφοριακά τους συστήματα σε έναν φόρο που εγκρίθηκε λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του έτους. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες θεωρούνται υπόχρεες για όλα τα δέματα που έχουν αφιχθεί από την 1η Ιανουαρίου, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Σε πολιτικό επίπεδο, βουλευτής της Forza Italia –εταίρου στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό– έχει εισηγηθεί την αναβολή του μέτρου έως την 1η Ιουλίου. Την ίδια ημερομηνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει δικό της τέλος 3 ευρώ σε όλα τα χαμηλής αξίας δέματα που εισέρχονται στην ενιαία αγορά. Η έκβαση της συζήτησης θα κρίνει αν η Ιταλία θα επιμείνει σε μια εθνική ρύθμιση με υψηλό κόστος για την εφοδιαστική της αλυσίδα ή αν θα ευθυγραμμιστεί με μια πιο συντονισμένη, πανευρωπαϊκή λύση.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ευρωπαίοι αγόρασαν 13,3 εκατ. αυτοκίνητα το 2025: Τρίτη χρονιά ανόδου στις πωλήσεις με ώθηση από τα EVs (γράφημα)

«Καμπανάκι» για τις αγορές κρατικών ομολόγων η άνοδος της τιμής του χρυσού

Για αυτό το λόγο οι startups αποτυγχάνουν τα πρώτα 2 χρόνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα