Διεθνή

Καλύτερα να μιλάει παρά να δουλεύει: Η Γέλεν έβγαλε $7 εκατ. από ομιλίες

  • newsroom


Μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τεχνολογικοί Όμιλοι μεταξύ των οποίων οι Citigroup, Google, Goldman Sachs, Bank of America, PIMCO, Barclays, Credit Suisse και ING κατέβαλαν εκατομμύρια για να εξασφαλίσουν μια ομιλία της μέλλουσας υπουργού Οικονομικών

Η Τζάνετ Γέλεν, επιλογή του νέου Προέδρου Τζο Μπαίντεν για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, έβγαλε περισσότερα από 7 εκατ. δολάρια τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιώντας ομιλίες σε τράπεζες, μεγάλες εταιρείες της Wall Street και βιομηχανικούς ομίλους.

Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εισέπραξε σχεδόν 1 εκατ. δολάρια μόνο από τη Citigroup για περισσότερες από μία ομιλίες της, σύμφωνα με τα έγγραφα οικονομικής κατάστασης που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις αρμόδιες αρχές. Μετά την αποχώρησή της από την Fed στις αρχές του 2018, η Γέλεν πραγματοποίησε ομιλίες και σε άλλες εταιρείες, όπως η Google, η Goldman Sachs, η Bank of America και η Salesforce, όλες επί πληρωμή.

Δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο καθώς είναι σύνηθες πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητών της Fed, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους να πραγματοποιούν ομιλίες, με το αζημίωτο για να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Γέλεν εκείνο που προβληματίζει και προκαλεί επικρίσεις είναι ότι σύντομα θα είναι η νέα υπουργός υπό την εποτεία της οποίας θα εντάσσονται οι εταιρείες οι οποίες την έχουν πληρώσει αδρά για τις ομιλίες της.

Όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή πολιτικής έρευνας στην Compass Point Research & Trading, Ισαάκ Μπολτάνσκ, «η συγκεκριμένη αποκάλυψη εγείρει ευρύτερα θέματα δημοκρατικής φύσης για την πρόσβαση που αποκτούν οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (ή κάποιες εξ ‘αυτών) στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αλλά και για το φαινόμενο της “περιστρεφόμενης πόρτας” (όταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους μεταπηδούν σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις του ιδιωτικού τομέα)».

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των εσόδων της Γέλεν από τις ομιλίες προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για τις “σχέσεις άνεσης” που θα έχει με την Wall Street. Σύμφωνα με τα στοιχεία έλαβε 952.200 δολάρια από ομιλίες της στη Citigroup, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Επίσης, έχει λάβει αμοιβές από τις PIMCO, Barclays, Citadel, BNP Paribas, UBS , Credit Suisse, ING, Standard Chartered Bank και City National Bank.

«Το γεγονός ότι η επόμενη υπουργός Οικονομικών βγάζει εκατομμύρια από τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες εγείρει σοβαρά ζητήματα» αναφέρεται σε μήνυμα στο Twitter του “The Revolving Door Project”, μιας προοδευτικής ομάδςα που εξετάζει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Επιπλέον πέρα από τη λίστα των ομιλιών και των αμοιβών δεν έχουν δημοσιευτεί τα πρακτικά των ομιλιών που αναμένεται να εξεταστούν από τους ενδιαφερόμενους για το περιεχόμενό τους.

Η Γέλεν σε πρόσφατη επιστολή της προς τις υπηρεσίες δεοντολογίας, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για να «αποφύγει πιθανά ζητήματα συγκρούσης συμφερόντων» εάν εγκριθεί, όπως αναμένεται, για τη θέση της υπουργού Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, η Γέλεν υποσχέθηκε ότι το αργότερο 90 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της θα πουλήσει τις μετοχές της σε αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Raytheon, DuPont, ConocoPhillips, CNN και της AT&T.

Διαβάστε ακόμα:

Σε νέες προσλήψεις προχωρά η Skroutz – Στόχος να καλύψει 200 θέσεις εργασίας το 2021

ΕΟΤ: Aπό τον Μάρτιο η προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό – Κονδύλι 20 εκατ. το 2021

Βρετανία – κορωνοϊός: Για πρώτη φορά 60.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες