Ακριβαίνουν κι άλλο τα «χρυσά διαβατήρια» της Καραϊβικής, σε μια απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πατάξουν τις «πωλήσεις υπηκοότητας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, μια ομάδα τεσσάρων χωρών της Καραϊβικής συμφώνησαν να χρεώνουν τουλάχιστον 200.000 δολάρια για τα διαβατήριά τους από τις 30 Ιουνίου, τιμή διπλάσια από την ισχύουσα σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι χώρες θα κλείσουν επίσης τα κενά που επέτρεπαν την πώληση διαβατηρίων με έκπτωση.

Τα προγράμματα Citizenship-by-Investment, ή CBI, φέρνουν περισσότερα από 579 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Καραϊβική και αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των εθνικών εσόδων ορισμένων από τα μικροσκοπικά νησιωτικά έθνη της περιοχής.

Παρα ταύτα, τα προγράμματα ελέγχονται από ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των ελέγχων της μετανάστευσης και μπορούν να χρησιμεύσουν ως πύλη για τους εγκληματίες.

Τα «χρυσά διαβατήρια» παρέχουν πρόσβαση χωρίς βίζα στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, καθιστώντας τα δημοφιλή στις εθνικότητες που συνήθως θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για ταξιδιωτικές άδειες. Τα πέντε κράτη της Καραϊβικής με προγράμματα CBI έχουν επεκτείνει την υπηκοότητα σε τουλάχιστον 88.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Κινέζων, Ρώσων και Νιγηριανών, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ πέρυσι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είπε ότι τα προγράμματα μπορεί να βοηθήσουν τους εγκληματίες «να διαπράττουν μαζικές απάτες και να ξεπλένουν έσοδα από εγκλήματα και διαφθορά που φτάνουν τα δισεκατομμύρια δολάρια».

Στα ύψη η ζήτηση

Η ζήτηση για τα διαβατήρια της Καραϊβικής αυξάνεται στα ύψη, δήλωσε η Kara Doherty, διευθύνουσα σύμβουλος της Apex Capital Partners με έδρα την Αντίγκουα, μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές σχετικά με τη δεύτερη υπηκοότητα. Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σχεδόν 300% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, είπε, στηρίζοντας το στην άνοδο του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Οι πολίτες των ΗΠΑ, που βλέπουν ένα δεύτερο διαβατήριο ως φράγμα έναντι της γεωπολιτικής αναταραχής, υποστηρίζουν επίσης τις πωλήσεις.

Οι χώρες της Καραϊβικής συμφώνησαν επίσης να μοιραστούν πληροφορίες, να υποβληθούν σε ανεξάρτητους οικονομικούς ελέγχους και να ενισχύσουν τη διαφάνεια. Η Saint Lucia, όπου τα διαβατήρια πωλούνται για 100.000 δολάρια, δεν υπέγραψε τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη Δομίνικα, τη Γρενάδα, το Σεντ Κιτς και Νέβις και την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Το St. Kitts έχει το παλαιότερο και πιο ακριβό πρόγραμμα CBI της Καραϊβικής στα 250.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Νέα «παράθυρα» για όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ