Ο Κρις Καλίν είναι γνωστός ως ο «βασιλιάς των διαβατηρίων» ο οποίος έχει μετατρέψει την χρυσή βίζα την οποία προσφέρουν ορισμένες χώρες προς τους αλλοδαπούς, πλούσιους επενδυτές, σε δική του αγορά εκατομμυρίων.

Παράλληλα, έχει χτίσει και μία μικρή περιουσία μέσω της χρήσης του quantitative ή «quant» trading, δη των συναλλαγών οι οποίες γίνονται με τη χρήση περίπλοκων μαθηματικών αλγορίθμων οι οποίοι αναγνωρίζουν και κεφαλαιοποιούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ο 51χρονος Καλίν είναι συνιδρυτής της Arnova Capital η οποία ειδικεύεται στις συναλλαγές αυτού του είδους και η οποία έχει αποδόσεις 2.000% από την ίδρυσή της στις αρχές του αιώνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία η οποία έχει έδρα το Τσουγκ της Ελβετίας είχε επενδύσει σε εταιρείες ενέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως και στην GameStop Corp. κατά τη διάρκεια της «επανάστασης της μαρίδας». Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της εταιρείας έχουν αυξηθεί, πια, άνω των $250 εκατομμυρίων. 

Τη στιγμή που η μεταβλητότητα των αγορών οδηγεί ορισμένους επενδυτές σε διαχειριστές κεφαλαίων, ο Καλίν, ο οποίος έχει κεφάλαια τουλάχιστον $100 εκατ. στην Arnova, διαχειρίζεται προσωπικά τα κεφάλαιά του.

«Πάντα ήμουν της άποψης πως ο μόνος τρόπος της διατήρησης του πλούτου ήταν η δημιουργία περισσότερου», σημείωσε ο Καλίν σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «μία από τις καλύτερες στρατηγικές είναι η εύρεση ευκαιριών».

Όταν ο Καλίν έγινε μέρος της Henley & Partners στα τέλη της δεκαετίας των ‘90s, η εταιρεία ήταν μία σχετικά άγνωστη οντότητα διαχείρισης πλούτου και μετανάστευσης. Από τότε και στο εξής έχει βοηθήσει δεκάδες κυβερνήσεις να αντλήσουν $12 δισ. σε απευθείας επενδύσεις από προγράμματα «χρυσών διαβατηρίων».

Μέσω της Arnova, ο Καλίν έχει μετατραπεί σε έναν από τους ελάχιστους εξειδικευμένους επενδυτές οι οποίοι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικές τράπεζες και επενδυτικές προσεγγίζουν τους ultra-rich πελάτες τους.

Ακολουθώντας το παράδειγμά του, πολλοί δισεκατομμυριούχοι έχουν προχωρήσει σε κινήσεις διαφοροποίησης των οικογενειακών γραφείων ή των επενδυτικών τους ομίλων, με κύρια παραδείγματα αυτά των Ντέιβιντ Μπόντερμαν και Ερνέστο Μπερταρέλι αντίστοιχα.

Ο Καλίν δημιούργησε την Arnova το 2003 με τον φίλο και συνεργάτη του, Σουηδό γκουρού των αλγοριθμικών μοντέλων Πέντο Λόφγκρεν. Η τακτική των δύο συνεργατών επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση της υπερβολικής αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας των αγορών.

Ο Καλίν μεγάλωσε κοντά στη Ζυρίχη και εργάστηκε ως τραπεζίτης πριν προσληφθεί στην Henley & Partners. Είναι, επίσης, ιδρυτής της εταιρείας συμβουλών υγείας SIP Medical Family Office και επενδύει σε ακίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς «απογειώθηκε» η Aegean: Προς ρεκόρ σε έσοδα, κερδοφορία, απασχόληση και επενδύσεις για το 2023

Τιτάν: Αύξηση πωλήσεων και κερδών κατά το α’ εξάμηνο – Ισχυρές επιδόσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και… με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, ο Κωτσόβολος και οι μνηστήρες, η Praktiker στην Κέρκυρα, η παραπλάνηση από την Ellington Solutions

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ