Πτωτικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Νοέμβριο στην Κίνα, επιστρέφοντας σε συρρίκνωση, καθώς τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης τις επιδόσεις της μεταποίησης επηρέασαν η έλλειψη προσωπικού και οι αυξημένες τιμές που δημιούργησαν προβλήματα στα εργοστάσια της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Caixin/Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 49,9 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50,6 μονάδες τον Οκτώβριο κι έναντι προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για 50,5 μονάδες. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, καθώς μειώθηκαν τα προβλήματα στον προγραμματισμό παραγωγής που είχαν προκύψει από τις δυσκολίες προμήθειας ενέργειας», αναφέρει η Caixin. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες τόσο από το εσωτερικό της χώρας, όσο και από το εξωτερικό, υποχώρησαν τον Νοέμβριο, με κάποιες να συνδέουν τη μειωμένη ζήτηση με την πανδημία και τις υψηλές τιμές παραγωγής.

Τα στοιχεία από τη σημερινή έρευνα,  έρχονται σε αντίθεση με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία τα οποία χθες Τρίτη έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

«Η προσφορά στον μεταποιητικό κλάδο ανέκαμψε, ενώ η ζήτηση αποδυναμώθηκε. Οι χαλαροί περιορισμοί όπως και η εξομάλυνση της ενεργειακής κρίσης, επιτάχυνε τον ρυθμό ανάκαμψης της παραγωγής», δήλωσε ο Ουάνγκ Ζε, ανώτερος οικονομολόγος στην Caixin Insight Group.

Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν αξιοσημείωτα χάρη στην επίπτωση των κανονισμών στη συγκράτηση των αυξανόμενων τιμών στα εμπορεύματα και ο ρυθμός πληθωρισμού για τον Νοέμβριο ήταν ο πιο αργός από τον Οκτώβριο του 2020, πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι προβλέπει

Πώς η μετάλλαξη «Όμικρον» ανατρέπει τα σχέδια της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας

Χρονιά – ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα