Όλο και περισσότερες γίνονται οι ενδείξεις ότι το καθεστώς της Κίνας είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων, οι αυξάνονται στη χώρα συνεχώς.

Σειρά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιωτικά οχήματα και τανκ στους δρόμους πόλεων της Κίνας, όπως η Σανγκάη, η Γουχάν και η Χανγκζού.

Άλλες μετακινήσεις γίνονται τη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα άρματα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους μέρα μεσημέρι, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης ισχύος.

Υπενθυμίζεται ότι σε πολλές πόλεις της Κίνας έχουν ξεσπάσει πρωτοφανείς για τη χώρα διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό και τα lockdown. Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους για την έλλειψη πολιτικών ελευθεριών που επιβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση κίνημα διαμαρτυρίας κατά του κινεζικού καθεστώτος από το 1989 και τη σφαγή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, στο Πεκίνο.

Νωρίτερα σήμερα, το κύριο όργανο ασφάλειας της Κίνας ζήτησε την καταστολή των «εχθρικών δυνάμεων». Η Επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων βάσει του νόμου», σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το κείμενο θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη «δριμεία καταστολή σύμφωνα με τον νόμο των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας».

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται νέος γύρος ανακατατάξεων στον κλάδο των κατασκευών

BMW: «Κρατήστε τα παλιά σας αυτοκίνητα» (tweets)

Ρωσία: Από πού «ψωνίζει» ανταλλακτικά μετά τις κυρώσεις