Στην πιο κρίσιμη καμπή της εισέρχεται η υπόθεση Evergrande: Την Πέμπτη είναι η πιο κρίσιμη ημέρα (μέχρι την επόμενη) καθώς τότε είναι προγραμματισμένες οι πληρωμές του κινεζικού κολοσσού, με την άποψη πως η Evergrande θα αποτύχει να φέρει εις πέρας τις πληρωμές το σύνολο τους να υπερισχύει.

Τα σενάρια κάνουν λόγο για άμεση πληρωμή των τόκων μόνο στους εγχώριους (Κινέζους) δικαιούχους.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα eZMarket σε ανάλυσή της είναι η απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας και, πιο συγκεκριμένα, εάν θα πραγματοποιήσει μια «σιωπηλή σωτηρία» του κινεζικού κολοσσού, η δραστηριότητα του οποίου αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της χώρας.

Εάν το Πεκίνο αποφασίσει να μην το πράξει, θα υπάρξει ένας σημαντικός κλυδωνισμός, ο οποίος μπορεί να πάρει μεγαλύτερη έκταση σε συνδυασμό με δυσμενείς (για τις αγορές) αποφάσεις της FED.

«Δεν είναι Lehman»

Η άποψη, πάντως, που κυριαρχεί στην Wall street είναι πως η κατάρρευση της Evergrande, αν και αποτελεί κίνδυνο για την κινέζικη οικονομία, δεν έχει τη βαρύτητα σημαντικότητα της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008.

Αυτό όμως δεν αποκλείει πως το γεγονός μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μία αποσταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας που θα πάρει τη μορφή ντόμινο και θα παρασύρει και άλλες αγορές. Οι εξελίξεις στην ήδη εμφανίζονται στις αγορές των αγαθών και των υλικών είναι ανησυχητικές αλλά κανείς δεν μπορεί να τις συσχετίσει άμεσα με την εν λόγω υπόθεση.

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί επίσης η συμπεριφορά της αγοράς των πολύτιμων μετάλλων τα οποία δείχνουν ότι προετοιμάζουν μια νέα υποχώρηση τους. Υπενθυμίζουμε, λέει η eZMarket, ότι όταν η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια περιπέτεια τα πολύτιμα μέταλλα υποχωρούν και αυτά (το πρώτο διάστημα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ασήμι που έχει ολοκληρώσει ένα σχηματισμό κορυφής και πιέζει για τη λύση του.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Financial Times η οποία παρουσιάζει μια θέση της επενδυτικής τράπεζας Barclays, η οποία διαχωρίζει (έντονα) τα δύο γεγονότα δηλαδή τις περιπέτειες των Lehman Brothers και Evergrande. Η μελέτη της αποφαίνεται ότι οι δύο περιπτώσεις έχουν λίγα κοινά σημεία.

Στην περίπτωση της Evergrande,

• η αγορά ακινήτων έχει μικρότερη επίδραση στην συνολική σταθερότητα της οικονομίας από μία μεγάλη επενδυτική τράπεζα

• η πώληση χρέους (ομολόγων) δεν αποτελεί το μοναδικό μέσο χρηματοδότησης

• ο τρόπος λειτουργίας της κινέζικης οικονομίας είναι τέτοιος ώστε οι ρυθμιστές της να μπορούν να κατευθύνουν τις τράπεζες να δανείσουν και να ‘’σώσουν’’ μία επιχείρηση ακόμη και οι πρόσβαση της στις αγορές δεν είναι δυνατή.

Το Πεκίνο

Και ενώ η αγωνία για το εάν θα υπάρξει παρέμβαση ή όχι διάσωσης της Evergrande, του κινεζικού κολοσσού, στο φως έρχονται όλο και περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση και για τον ρόλο του Πεκίνου στην κρίση που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό της σημείωμα η eZMarket, ενώ η υπόθεση της Evergrande συνεχίζει να απειλεί τις αγορές (ιδιαίτερα εάν δεν επέμβει σύντομα η κινέζικη κυβέρνηση για να τη σώσει), έχουν αρχίσει ήδη οι σχετικές διαρροές πληροφοριών. Σύμφωνα με αυτές, οι εξελίξεις ήταν ήδη γνωστές στις ρυθμιστικές αρχές και στους μεγάλους επενδυτικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, η ίδια η κινέζικη εταιρεία «απειλεί με αυστηρές κυρώσεις» τα έξι υψηλόβαθμα στελέχη που διασφάλισαν αποζημίωση για τους εαυτούς τους για επενδυτικά προϊόντα της εταιρείας που κατείχαν οι ίδιοι, την ώρα που η Evergrande αρνούνταν να ικανοποιήσει παρόμοια αιτήματα απλών επενδυτών. Μερικά από τα στελέχη αυτά είναι μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Επιπλέον, όταν η αξία της μετοχής υποχωρούσε έντονα, η κινέζικη ειδησεογραφική πλατφόρμα Caixin, παρομοίαζε την κατάρρευση της Evergrande με αυτή της Lehman Brothers το 2008. Επομένως, η ίδια η κυβέρνηση της Κίνας θέλησε να δώσει δραματικό τόνο στις εξελίξεις.

Τεράστιες επιπτώσεις

H δραστηριότητα της εταιρείας αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της Κίνας. Απασχολεί 200.000 περίπου υπαλλήλους, και εκτελεί 800 περίπου έργα για την κατασκευή περισσότερων από 300.000 διαμερισμάτων. Kατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, η Evergrande αξιοποίησε εξωφρενικά ποσά πίστωσης για να ικανοποιήσει την δίψα της Κίνας για ακίνητα.

Όμως η κρίση του covid-19 έφερε την παρακμή. Το ληξιπρόθεσμο χρέος της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 55 δις δολάρια, τα έργα έχουν σταματήσει και 1.200.000 πολίτες που τα περίμεναν (και τα έχουν πληρώσει εν μέρει) είναι σε κατάσταση σοκ. Από τις δραστηριότητες της εταιρείας εξαρτάται επίσης και ένα πολύ μεγάλος αριθμός άλλων επιχειρήσεων.

Εύκολα γίνεται κατανοητό πως μια κατάρρευση της Evergrande θα είναι άκρως επικίνδυνη για την οικονομία της Κίνας και όχι μόνο. Αυτό αυξάνει έντονα τον προβληματισμό για την απόφαση του Πεκίνου να ανακοινώσει την κατάσταση της εταιρείας αντί να προχωρήσει στην εξαγορά και τη διάσωση της.

Μερικά σημεία, αναφέρει η eZMarket, που επίσης πρέπει να αναφερθούν είναι:

• Τυχόν οριστική χρεοκοπία της εταιρείας θα επηρεάσει τις διεθνείς αγορές, αφού φαίνεται να έχει εκδώσει τεράστιας αξίας ομόλογα με πολύ υψηλά επιτόκια τα οποία κατέχουν επενδυτές εκτός των κινέζικων συνόρων.

• Το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας είχε γίνει ήδη γνωστό στην κινέζικη αγορά αφού από τον Μάιο προσέφερε 40% έκπτωση στους πελάτες της που κατέβαλλαν άμεσα το τίμημα

* Η μόνος τρόπος να διασωθεί (έστω προσωρινά) η εταιρεία είναι να ρευστοποιήσει σημαντικό μέρος από τα περιουσιακά της στοιχεία και να ικανοποιήσει μέρος των απαιτήσεων που αντιμετωπίζει. Εκτός των διαμερισμάτων (που έχουν ήδη παραχωρηθεί), το μόνο που απομένει είναι οι μεγάλες εκτάσεις γης. Η (δικαιολογημένη) διστακτικότητα της να “ξεπουλήσει” με ζημιά και τα σύνθετα νομικά δικαιώματα που διέπουν το εν λόγω καθεστώς ιδιοκτησίας δεν της έχουν επιτρέψει να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Με βάση τα παραπάνω, αναφέρει η eZMarket, αναδεικνύεται ότι το πρόβλημα της Evergrande ήταν γνωστό στις αγορές και στο έξυπνο χρήμα αρκετούς μήνες πριν. «Η χρονική στιγμή της ανάδειξης του ήταν απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας και σε λίγο θα φανεί γιατί έγινε αυτό», σημειώνει και συμπληρώνει πως η περίπτωση της Evergrande χρησιμοποιείται τώρα για να δημιουργήσει μια κρίση (που αναμενόταν) στις αγορές. Οι εξελίξεις στην υπόθεση της εταιρείας καθώς και η συμπεριφορά των αγορών θα δείξουν σύντομα το μέγεθος της κρίσης και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια (ασταθή) οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως στις 16 Σεπτεμβρίου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι, ο μεγαλύτερος real estate developer της χώρας, η China Evergrande, με χρέος πάνω από 300 δις δολάρια, κατέρρευσε και θα αθετήσει όλες τις υποχρεώσεις της πληρωμής τόκων και κεφαλαίου. Κατά σύμπτωση ήταν η 13η επέτειος της πτώχευσης της Lehman Brothers, της πτώχευσης που οδήγησε στην τεράστια πτώση των αγορών το 2008.

H eZMarket σημειώνει πως η δήλωση του Πεκίνου δείχνει το οριστικό τέλος για την εταιρεία, χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για τους πιστωτές και τους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρκετές τράπεζες της Ασίας. «Η κυβέρνηση της Κίνας έχει δεσμευθεί ότι εντός του 2021 θα συνεχίσει την προσπάθεια απομόχλευσης του χρέους της οικονομίας της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να διασώσει (και) την Evergrade», αναφέρεται.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το πρώτο είναι ότι η εταιρεία έχει προπωλήσει 300.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν να μετακομίσουν στα νέα τους σπίτια (σπίτια που μπορεί να μην τελειώσουν ποτέ).

Το δεύτερο είναι ότι περισσότερο από τα τρία τέταρτα του πλούτου των νοικοκυριών στην Κίνα είναι συνδεδεμένα με ακίνητα.

Εάν αυτός ο πλούτος εξαφανιστεί λόγω της έκρηξης της σχετικής φούσκας, το Πεκίνο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα οξύ κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, καταλήγει η ανάλυση.

Διαβάστε ακόμη: 

Το μεγάλο δίλημμα: Χρεοκοπία ή διάσωση του κολοσσού Evergrande – Πώς επηρεάζονται τα assets παγκοσμίως 

Στουρνάρας στο Politico: Η ισχυρή ανάκαμψη της χώρας ανοίγει τον δρόμο για να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΚΤ

Τράπεζες: Κλείνει το Frontier – Ποια deals ολοκληρώνονται μέχρι τέλος του έτους