Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, καθώς και ζητήματα ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών που θα έχει η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία φθάνει σήμερα στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κ. Νούλαντ πρόκειται να τελέσει το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα. Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Μνημείο Διδυμοποίησης της Λάρνακας με την πόλη της Οδησσού.

Αύριο Πέμπτη, 7 Απριλίου, η κ. Νούλαντ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική γραπτή δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ Ανδρέας Ιωσήφ, στη συνάντηση με την κ. Νούλαντ αναμένεται ότι ο Πρόεδρος θα αναλύσει την πρότασή του για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού.

Το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον μηχανισμό συνεργασίας «3+1», ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, εξέπεμψε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Νούλαντ ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου για τη χθεσινή σύντομη συνάντηση που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, στους ομολόγους του και λίγο πριν από την τριμερή συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Αμερικανίδα υφυπουργό. Συζήτησαν τις δυνατότητες της περαιτέρω προώθησης της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, όπως επισημαίνεται, είχαν μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμα:

Eat4Change: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η υπερδύναμή μας

ΔΕΗ: Τι δείχνει ο ισολογισμός για τα υπερκέρδη, πώς και τι θα φορολογήσει η κυβέρνηση

Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest