Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Κοινή θέση ΗΠΑ – Ρωσίας για διμερή συνεργασία

  • newsroom


Η κλιματική αλλαγή είναι ένας τομέας, στον οποίο η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν κοινά συμφέροντα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα συνεργαστούν για ζητήματα που είναι σχετικά με το κλίμα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Αναγνωρίζοντας τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και άλλες επιπτώσεις του κλίματος, όπως επίσης και την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης», ανέφερε η ανακοίνωση, ο Πούτιν και ο Κέρι «υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε μία σειρά ζητημάτων για το κλίμα».

Ο Κέρι βρέθηκε στη Μόσχα για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία. Ο ίδιος συναντήθηκε τη Δευτέρα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συζητώντας ιδέες για την καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Κέρι είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν να διαδραματίσουν σημαντικούς ρόλους στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Ο Πούτιν συμφώνησε σχετικά με την ανάγκη πολλαπλασιασμού των διεθνών προσπαθειών για το κλίμα και διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Ρωσίας να αντιμετωπίσει τις δικές της εκπομπές βλαβερών αερίων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των δασών, μεταξύ άλλων ενεργειών» όπως ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Σε μία δική του ανάγνωση για το αναφερόμενο τηλεφώνημα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένας τομέας, στον οποίο η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν κοινά συμφέροντα, ενώ ανέφερε ότι ο Πούτιν είπε στον Κέρι ότι ο διάλογος για το κλίμα δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

«Φωτιά» οι τιμές της βενζίνης: Πάνω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη

Κορωνοϊός: Σε ποιες χώρες γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Ρύθμιση «λάστιχο» για όλα τα χρέη της πανδημίας σε 36+36 μήνες εξόφλησης