Αποδίδουν καρπούς, όπως φαίνεται, οι εντατικές διαπραγματεύσεις που «τρέχουν» τις τελευταίες ημέρες στο αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου να αποφευχθεί εκ νέου ο κίνδυνος ενός shutdown του αμερικανικού δημοσίου.

Θυμίζουμε πως η προσωρινή διακομματική συμφωνία 45 ημερών που είχε επιτευχθεί στο Καπιτώλιο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως ο ομοσπονδιακός μηχανισμός αντιμετωπίζει το κίνδυνο στάσης πληρωμών, αν δεν επιτευχθεί κάποιο deal ή έστω νέα παράταση.

Οι ισορροπίες σε Βουλή και Γερουσία δεν αφήνουν περιθώρια για ένα συλλογικό deal, οπότε η προσπάθεια εξαρχής έχει επικεντρωθεί σε μια παράταση και στους όρους της νέας παράτασης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πρόταση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του Δημοσίου που έχει καταθέσει ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, κερδίζει έδαφος και φαίνεται πως έχει διασφαλίσει υποστήριξη και από αρκετούς Δημοκρατικούς βουλευτές.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει σε μια πρώτη ψηφοφορία απόψε, που ο Τζόνσον δήλωσε αισιόδοξος ότι θα λάβει αρκετές ψήφους για να εγκριθεί.

Η διαδικασία απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στο Σώμα, οπότε είναι καθοριστικής σημασίας η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών.

Αντιστοίχως, σε στενή συνεργασία βρίσκονται οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ και ο Μιτς ΜακΚόνελ, προκειμένου και οι διαδικασίες στο Σώμα να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό πριν το deadline της Παρασκευής. Αν και περιμένουν να δουν και τι θα γίνει στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Αν και το κείμενο της προσωρινής συμφωνίας δεν ικανοποιεί πλήρως καμία πλευρά, καθώς οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί ήθελαν περισσότερες περικοπές των δαπανών και οι Δημοκρατικοί ήθελαν το πακέτο να περιλαμβάνει και την έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, που έχει μείνει εκτός, αμφότεροι αναγνωρίζουν τις συνέπειες που θα είχε ένα shutdown για την οικονομία.

Το «ράπισμα», εξάλλου, της αρνητικής αξιολόγησης από την Moody’s, την περασμένη Παρασκευή και η απειλή μιας υποβάθμισης «ταρακούνησε» την Ουάσιγκτον αρκετά ώστε να πιέσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν αν και εμφανίζεται δυσαρεστημένος με το περιεχόμενο της συμφωνίας, θεωρείται απίθανο να ασκήσει βέτο, εφόσον όλα βέβαια κυλήσουν ομαλά σε Βουλή και Γερουσία.

Σημειωτέον, άλλωστε, πως πρόκειται και πάλι για μια προσωρινή παράταση της χρηματοδότησης του Δημοσίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, που σημαίνει πως η ίδια συζήτηση θα ανοίξει και πάλι με τη νέα χρονιά!

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Γιατί αναμένει υπεραπόδοση στα ελληνικά ομόλογα το 2024 (πίνακας)

Εθνική Τράπεζα: Φρενήρης ζήτηση, πάνω από 5 φορές η υπερκάλυψη – Ξεπέρασαν τα €5 δισ. οι προσφορές (upd)

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για χρέος και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023 – Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ