Θετικές εκτιμήσεις και εύσημα για την ελληνική οικονομία συνολικά, δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του. Καθώς ΑΕΠ και χρέος επανήλθαν σε προ πανδημίας επίπεδα, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% για το 2023 και για το 2024 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2%.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά με το χρέος να μειώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην αξιολόγηση του.

Θετικά είναι ακόμη τα σχόλια και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με επίκεντρο την πάταξη της φοροδιαφυγής κυρίως από τους αυτοαπασχολούμενους.

Ωστόσο, το ΔΝΤ συστήνει περιορισμό στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις, που θεωρεί ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.  Αν και παραδέχεται ότι ζωτικές σημασίας κοινωνικές δαπάνες, όπως στην Υγεία και την Παιδεία, θα πρέπει να διαφυλαχθούν ή και να διευρυνθούν προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Αναλόγως θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός χώρος για περαιτέρω επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση που ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Θετικά είναι και τα σχόλια για τις επενδύσεις, αλλά και για το ποσοστό ανεργίας, το οποίο μειώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλά δεκαετίας.

Δίδεται ακόμη έμφαση, στη συνεχή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων και στην αγορά εργασίας, οι οποίες λειτούργησαν ήδη θετικά στην αγορά. Μάλιστα γίνεται μνεία στην ψηφιακή αναμόρφωση της οικονομίας, με την εισαγωγή των κυβερνητικών υπηρεσιών στην ψηφιακή εποχή.

Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν ότι η συνολική οικονομική δυναμική παρέμεινε ισχυρή το τρίτο τρίμηνο παρά μια σειρά από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες).

Εν μέσω αύξησης των εσόδων, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% μεσοπρόθεσμα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετο χώρο για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό θα συμβάλλει στη μείωση του μεγάλου επενδυτικού χάσματος της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα σταθερά τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

Παρόλα αυτά, η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις λόγω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου δομικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Ο πληθωρισμός και ο δομικός δείκτης επιβραδύνθηκαν στο 3,8% και 3,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων βάσης, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω της σύσφιξης της αγοράς εργασίας.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από το κατώτατο σημείο το 2017, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, το ΔΝΤ αναφέρει πως μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει ανανεωμένες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και να υπονομεύσει το κλίμα εμπιστοσύνης. Επίσης, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε επίπεδο Ευρωζώνης και τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τα επίπεδα ζήτησης σε περιφερειακό και εγχώριο επίπεδο.

Από τους αναλυτές του ΔΝΤ γίνεται αναφορά και στα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν να διαταράξουν τον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.

Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα

Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κάτω του 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στις μεγάλες τράπεζες, με τη βοήθεια και του προγράμματος Ηρακλής, όπως σημειώνεται. Ο χαμηλότερος δείκτης ΜΕΔ, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, συνέβαλαν σε ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια.

Εν μέσω συνεχιζόμενων εισροών στις καταθέσεις λόγω ισχυρής ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα διατήρησε επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας, παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO).

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος στο σίριαλ Glencore – Teck: Τι περιλαμβάνει τo mega deal των $6,93 δισ.

Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη (vid)

Σκυλακάκης: Νέες παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος – Προτεραιότητα η ενεργειακή αυτονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ