O Μάρκο Κολάνοβιτς, αναλυτής της JPMorgan και ένας εκ των «γκουρού» της Wall Street υποστηρίζει σε σημείωμά του προς τους πελάτες της επενδυτικής τράπεζας πως οι αμερικανικές μετοχές είναι πολύ πιθανόν να καταγράψουν ισχυρό ριμπάουντ το β’ εξάμηνο του 2022. 

Αν και ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές με πρόσφατή του δήλωση πως αναμένεται «τυφώνας στην οικονομία», ο Κολάνοβιτς παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να υπάρξει ανάκαμψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοτίβο της αγοράς τον Μάιο θα αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρο το έτος, υπό την έννοια ότι η αγορά πούλησε το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα ακολουθήσει σταδιακή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

Σημειωτέον πως τα επιφυλακτικά σχόλια του Ντίμον και του επικεφαλής της Fed του St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ έχουν επιδράσει στην αμερικανική αγορά προκαλώντας sell-off σε μεγάλο μέρος της.

Ο Κολάνοβιτς, ωστόσο, ανέφερε πως αν και οι πεποιθήσεις του πάνε «κόντρα στο ρεύμα» αρκετών επενδυτών, πολλοί αναλυτές της Wall Street έχουν αναθεωρήσει τα δεδομένα τους θετικά τις περασμένες εβδομάδες, ενώ ανάλυση της FactSet υπολογίζει πως ο S&P 500 θα κλείσει το έτος πάνω από τις 5.000 μονάδες.

«Παρά το πρόσφατο sell-off, πιστεύουμε πως η αγορά θα αποσβέσει τυχόν απώλειες μέχρι το τέλος του έτους και θα “κλείσει” σε παρόμοια επίπεδα με πέρυσι», τόνισε ο Κολάνοβιτς.

Οι παράγοντες που θα ωθήσουν στην ανάκαμψη αυτή είναι πολλαπλοί:

Πρώτον, υπάρχουν ενδείξεις από αρκετά μέλη της Fed πως η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αποφασίσει προσωρινή «παύση» στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων, ιδιαίτερα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών (mid-terms) στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, αρκετοί CEOs των τραπεζικών κολοσσών (συμπεριλαμβανόμενου και του μέχρι πρότινος επιφυλακτικού Ντίμον), υποστηρίζουν την πιθανότητα ανάκαμψης αυτή.

Τέλος, οι επαναγορές εταιρικών ομολόγων έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ οι αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων βασιζόμενων σε ομόλογα οδήγησαν σε αύξηση των μετοχών στα τέλη Μαΐου.

Όλα αυτά υποστηρίχθηκαν από σημαντική πίεση από κλείσιμο των short θέσεων που οδήγησαν στην προαναφερθείσα ανάκαμψη των μετοχών.

«Οι επιφυλακτικοί επενδυτές (bears) υποστηρίζουν πως μόνο η αναστροφή της πορείας της Fed μπορεί να επιδιορθώσει τα πράγματα στις αγορές. Δε συμφωνούμε με την άποψη αυτή, αφού αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή της πεποίθησης της αγοράς. Όταν οι μετοχές βρίσκονται στα μίνιμουμ όριά τους -τα οποία έχουν σχεδόν φτάσει- δεν μπορούν να κατρακυλήσουν πολύ χαμηλότερα όποια κι αν είναι τα νέα από τη Fed και την οικονομία».

Η JPMorgan, παράλληλα, υπολογίζει εταιρικές επαναγορές ύψους $1,2 τρισ. αλλά και εισροής κεφαλαίων στις αγορές ύψους $500 δισ. από τους επενδυτές που είναι «ευαίσθητοι στη μεταβλητότητα».

Η παρούσα κατάσταση, πάντως, δεν δημιουργεί συνθήκες για άκρατη ενίσχυση των επενδυτικών θέσεων σε μετοχές. Οι επενδυτές, υποστηρίζει, θα πρέπει να προχωρήσουν σε σοφές, μελετημένες κινήσεις λόγω της μεταβλητότητας, αλλά θα έχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους εάν κινηθούν σωστά.

Με τις «αμυντικές» (ασφαλείς) μετοχές να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ο Κολάνοβιτς «βλέπει» πολλές ελκυστικές ευκαιρίες στους τομείς των κινεζικών ADRs, στις επιχειρήσεις με μικρή κεφαλαιοποίηση (small caps), στην ενέργεια και τη βιοτεχνολογία.

Η προαναφερθείσα αναντιστοιχία παρατίθεται στα παρακάτω γραφήματα:

Κλείνοντας, πάντως, ο Κολάνοβιτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όλα τα παραπάνω να αναιρεθούν σε περίπτωση ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

 

Διαβάστε ακόμα:

Δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις αναζητεί η κυβέρνηση

Astypalea Project: O πρωθυπουργός και το «αφεντικό» της VW κηρύσσουν τη β’ φάση

Solmeyea: Η ελληνική πατέντα που μπορεί να σώσει τον πλανήτη από τους ρύπους της βιομηχανίας (pics)