Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν απομείνει στο πρόγραμμα για την παράδοση εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τους φτωχότερους του πλανήτη, μπορούν να δοθούν για την προετοιμασία για άλλες πανδημίες ή τη στήριξη παραγωγής εμβολίων στην Αφρική, όπως δήλωσαν σήμερα οι εταίροι του προγράμματος.

Σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters, το οποίο επιπλέον επικαλείται δύο πηγές, η πρωτοβουλία COVAX, την οποία διαχειρίζονται η Gavi, η Συμμαχία για τα Εμβόλια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI), έχει 2,6 δισ. δολάρια στα ταμεία της, καθώς η φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας φτάνει στο τέλος της.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της χρονιάς, αν και μέρος των εργασιών της θα συνεχιστεί. Με τη ζήτηση για εμβόλια κατά του κορωνοϊού να μειώνεται, οι εταίροι μελετούν τώρα το πώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματα που απομένουν -ένα σημαντικό ποσό για την παγκόσμια υγεία- μαζί με τους δωρητές που αρχικά τα προσέφεραν.

Περίπου 600 εκατ. δολάρια δόθηκαν στο πλαίσιο ταμείου «έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που κλιμακωθεί και πάλι η πανδημία. Τα υπόλοιπα 2 δισ. δολάρια γύρισαν στην COVAX, αφού οι φαρμακοβιομηχανίες συμφώνησαν να επιστρέψουν χρήματα από συμφωνίες που έγιναν για εμβόλια στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

«Αυτά τα χρήματα σχεδιάστηκαν ως εργαλείο έκτακτης ανάγκης, ούτως ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε στις αλλαγές της πανδημίας», δήλωσε η Μαρί-Ανζ Σαράκα-Γιαού, επικεφαλής πόρων στην Gavi. «Δεν θέλουμε τα χρήματα αυτά να είναι αναξιοποίητα».

Περίπου 700 εκατ. δολάρια πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για το εν εξελίξει πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε χώρες με τη στήριξη της Gavi, για το 2024 και το 2025. Αυτή η επιλογή θα συζητηθεί από το συμβούλιο της Gavi αυτήν την εβδομάδα. Ένα άλλο μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για ενισχυτικές δόσεις φέτος και την επόμενη χρονιά.

Εκπρόσωπος της CEPI δήλωσε ότι ενώ δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τα κεφάλαια αυτά, είναι «συνετό να είναι κανείς προετοιμασμένος» για την περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση με του κορωνοϊό, καθώς και για μελλοντικές πανδημίες.

Διαβάστε ακόμη

Meta: Παρουσίασε τη νέα συνδρομητική υπηρεσία εικονικής πραγματικότητας Meta Quest+ (vid)

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων της ΕΕ για κλίμα και ενέργεια μέχρι το 2030

ΗΠΑ: Πόσα οφείλουν οι Αμερικανοί στις πιστωτικές κάρτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ