Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έκανε καμία εισβολή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία, ενώ δικαιολόγησε την έναρξη της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», λέγοντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να εξηγήσουν στη Δύση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι έγκλημα.

«Εμείς δεν εισβάλαμε στην Ουκρανία», δήλωσε στο BBC ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Αναγγείλαμε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, επειδή δεν είχαμε κανέναν άλλον τρόπο να εξηγήσουμε στη Δύση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εγκληματική πράξη», είπε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Στο ερώτημα του BBC για τα πολυάριθμα θύματα και δεινά των αμάχων στην Ουκρανία, που καταγράφηκαν στην πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι αξιωματούχοι των διεθνών οργανισμών έως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ έχουν υποστεί τις πιέσεις της Δύσης και συχνά μιλούν ως φερέφωνα ψευδών ειδήσεων.

«Είναι πολύ κρίμα […] αλλά οι διεθνείς διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και άλλων εκπροσώπων του ΟΗΕ, δέχονται πιέσεις από τη Δύση. Και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν ψευδείς ειδήσεις που διαδίδονται από τη Δύση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Αναφορικά με την καταδίκη σε θάνατο που επέβαλαν οι Αρχές της προσφάτως αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (ΛΔΝ) σε δύο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό, που υπηρετούσαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το δικαστήριο της ΛΔΝ, που τους αναγνώρισε ως ξένους μισθοφόρους και όχι ως αιχμαλώτους πολέμου, είναι ανεξάρτητο, και πως η άποψη της Δύσης δεν τον ενδιαφέρει.

«Η Ρωσία δεν είναι άμεμπτη. Η Ρωσία είναι αυτό που είναι και δεν ντρεπόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πρόσφατα, ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις σκληρές δηλώσεις που είχε κάνει, ιδιαίτερα όταν είχε πει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, όπως και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, αναγκάζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμη

Tο φυσικό αέριο «καίει» ξανά, νέο ράλι τιμών – Η Ευρώπη κινδυνεύει να παγώσει τον χειμώνα

Τσαμάζ: Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός – Έτσι θα παραμείνει κυρίαρχος ο ΟΤΕ

Μακρόν: Δύσκολη η απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γαλλικές εκλογές