Το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις και τον βασικό στόχο του Οργανισμού, το επενδυτικό πλάνο, τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, την ανάγκη να αποκτηθεί μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα αλλά και τις κινήσεις του ανταγωνισμού έδωσε ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας στους εργαζόμενους του Οργανισμού στο πλαίσιο του πρώτου CEO Business Talk.

Πραγματοποιώντας κατά τη χθεσινή εκδήλωση έναν απολογισμό των κινήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ο επικεφαλής του ομίλου από τα studio της Cosmote TV και μέσω live streaming ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού για τις επιδόσεις του ΟΤΕ καθώς, όπως ανέφερε, «είμαστε πρώτοι σε όλες τις αγορές που έχουμε παρουσία».

Υπογράμμισε τις σημαντικές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα ICT που υλοποιεί ο ΟΤΕ, εξήρε την πορεία των νέων θυγατρικών (μετά τον μετασχηματισμό του Ομίλου) που δημιουργούν νέες πηγές εσόδων και κερδίζουν διαρκώς έργα, καθώς και την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων που διαρκώς βελτιώνονται. «Βγαίνουμε πιο δυνατοί από την πανδημία, ξεπερνώντας μια ακόμη κρίση», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους επανέλαβε, ωστόσο, πως αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ, δεν θα μας πάνε παρακάτω, επανέλαβε και ζήτησε να μην υπάρχει εφησυχασμός, καθώς εκτός των άλλων ο Οργανισμός καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου και των πληθωριστικών πιέσεων, σημειώνοντας την ανάγκη ο ΟΤΕ να γίνει πιο ευέλικτος και πιο αποτελεσματικός και όπου μπορεί να λειτουργεί με νοοτροπία start up.

Ο κ. Τσαμάζ μίλησε επίσης για τον ξεκάθαρο στόχο του ΟΤΕ, να αποτελέσει ένας βιώσιμος digital provider με ειδικό βάρος για τη χώρα. Για να συμβεί αυτό, είπε, υπάρχουν τρεις λέξεις- κλειδιά: βιωσιμότητα, ψηφιακοποίηση, πελάτες, σημειώνοντας πως για να φθάσει ο ΟΤΕ στο στόχο του θα συνεχίσει τις επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα που έχει ανακοινώσει. Τα δίκτυα και η τεχνολογία είναι τα μέσα, αλλά δεν αρκούν, απαιτείται να έχουμε ψηφιακή κουλτούρα, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις πληθωριστικές πιέσεις και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, ο επικεφαλής του Ομίλου αποκάλυψε πως ο ΟΤΕ βρίσκεται σε συζητήσεις με παρόχους ενέργειας με στόχο να κλείσουν συμφωνίες σε τιμές πιο χαμηλές από τις ήδη ανταγωνιστικές που έχουν εξασφαλιστεί, καθώς η εταιρεία είχε έγκαιρα λάβει τα μέτρα της.

Παρόλα αυτά, αναφέρθηκε, όπως όλες οι επιχειρήσεις ο ΟΤΕ έχει επιβαρυνθεί από το αυξημένο ενεργειακό κόστος καθώς είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στη χώρα, με ετήσια κατανάλωση 460 GW. Από εκεί που πληρώναμε 55 ευρώ τη MW προ διετίας, οι τιμές είχαν κάποια ξεπεράσει τα 200 ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως οι συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο ΟΤΕ για το κόστος ενέργειας είναι από τις καλύτερες στον όμιλο της DT και καταβάλλεται προσπάθεια οι νέες να είναι ακόμη καλύτερες.

Επιπλέον μίλησε για τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα αυξημένα τα κόστη σε hardware και σε software που έχουν επιβαρύνει όλες τις γραμμές λειτουργίας.

Μιλώντας για τις κινήσεις του ανταγωνισμού, σημείωσε πως οι ανταγωνιστές ενισχύονται, συγχωνεύονται και προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στη δωρεάν αναβάθμιση σταθερού ίντερνετ στους πελάτες του ΟΤΕ. «Ξαφνικά, όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανακάλυψαν τον τομέα του ICT, μετά από εμάς, και διεκδικούν έργα και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα σχέδια για ανάπτυξη ανταγωνιστικού δικτύου οπτικών ινών (FTTH) από ανταγωνιστή, ως πάροχος χονδρικής, o κ. Τσαμάζ σχολίασε:

Ποτέ δεν μας φόβισε ο ανταγωνισμός. Κάθε ανταγωνιστής είναι ευπρόσδεκτος. Το θεωρώ πολύ θετικό και δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Εμείς είμαστε αυτοί που χτίζουμε τις οπτικές ίνες. Ο πρώτος πελάτης για το δίκτυο θα είναι η λιανική μας. Μακάρι να επενδύσουν και άλλοι σε αυτούς τους τομείς για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Εμείς ανταγωνιζόμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας και κοιτάμε να έχουμε το καλύτερο επίπεδο στις υπηρεσίες που προσφέρουμε.

Περαιτέρω, σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να εισέλθει ο ΟΤΕ σε νέες δραστηριότητες μετά την επιτυχημένη πορεία των Box και Cosmote Insurance, ο επικεφαλής του Ομίλου σημείωσε: Είμαστε σε μια εποχή που οι ευκαιρίες επενδύσεων είναι πάρα πολλές. Αυτό προϋποθέτει και υψηλά κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά είναι περιορισμένα, σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο για εμάς. Καλό θα ήταν να επενδύουμε και στην πράσινη ενέργεια, σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όμως υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τα κεφάλαια. Γι’ αυτό και με βάση τις προτεραιότητές μας, θα παραμείνουμε σε αυτά που έχουμε κάνει έως τώρα και τις κύριες δραστηριότητές μας.

Προανήγγειλε παράλληλα πως σύντομα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας υπηρεσίας, Cosmote Payments, ενώ για τη COSMOTE TV σημείωσε πως η βασική ενέργεια του Ομίλου για να ενισχυθεί περαιτέρω θα είναι ο εμπλουτισμός του περιεχομένου της πλατφόρμας.

Επιπλέον, για τις νέες θυγατρικές του Ομίλου, 1 σχεδόν χρόνο από το μετασχηματισμό του Ομίλου, χαρακτήρισε το εγχείρημα επιτυχημένο καθώς οι εταιρείες αυτές που αποσπάστηκαν από τη μητρική έγιναν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές. Χρειάζεται, σημείωσε, ακόμη χρόνος για να ομαλοποιηθεί η λειτουργία τους, ωστόσο οι επιδόσεις τους είναι θετικές. Όσο για το εάν θα υπάρξουν νέα προγράμματα εθελοντικών αποχωρήσεων, σημειώθηκε πως σε αυτό το στάδιο δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν αυτό θα συμβεί.

Διαβάστε ακόμη

Πέτρος Φιλιππίδης: Νέο σφυρί με αυξημένη τιμή για τη μεζονέτα στο Ψυχικό

Ρικάρντο Λαρριέρα: Από την Αυστραλία στη Φολέγανδρο με ένα 5άστερο project 20 εκατ. ευρώ (pics)

Ταξί: Ανατιμήσεις στα κόμιστρα φέρνει το ράλι στα καύσιμα