Για την ύπαρξη μιας πιθανότητας να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μίλησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα […] να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Πρόσθεσε δε ότι οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ακόμη, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Ο Τζόνσον καλεί τον Πούτιν να φύγει από τον «γκρεμό»

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη», με μια ρωσική εισβολή να είναι πιθανή «τις επόμενες 48 ώρες».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», εκτίμησε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση. «Καλούμε όλον τον κόσμο στον διάλογο […] προκειμένου να αποτρέψουμε αυτό που θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», πρόσθεσε.

Ενώ το Κίεβο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για κινδυνολογία σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μιας επικείμενης ρωσικής επέμβασης, ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως «οι αποδείξεις είναι πολύ σαφείς»: «Υπάρχουν κάπου 130.000 στρατιώτες συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία και κάθε είδους άλλα σημάδια που δείχνουν σοβαρές προετοιμασίες για μια εισβολή».

«Τα σημάδια δείχνουν, όπως έχει πει ο [Αμερικανός] πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ότι τουλάχιστον προετοιμάζουν κάτι που μπορεί να λάβει χώρα στις επόμενες 48 ώρες», είπε. Την Παρασκευή το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να μεταβεί εκ νέου στην ηπειρωτική Ευρώπη προς τα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τους ηγέτες βόρειων και βαλτικών χωρών. Πριν από δύο εβδομάδες είχε μεταβεί στο Κίεβο για να προσφέρει την υποστήριξή του στην Ουκρανία, στην οποία το Λονδίνο παρέδωσε πρόσφατα, για πρώτη φορά, αντιαρματικούς πυραύλους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμη πως το κυριαρχικό δικαίωμα του ουκρανικού λαού να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλοτριωθεί και πρόσθεσε πως θα μιλήσει πολύ σύντομα με τον Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να βοηθήσει τη διπλωματική διαδικασία. «Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συνομιλία. Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλλοτριώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του ουκρανικού λαού να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ […] δεν μπορούμε να το παζαρέψουμε, είναι για τον ουκρανικό λαό», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε ακόμη

Πλαστικά Κρήτης: Πώς «ισοφαρίζουν» την ενεργειακή κατανάλωση με πράσινη ενέργεια

JP Morgan: Αποσύρει την πρόταση αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα

Κοντά στην εξαγορά του 50% του ΣΥΝ.ΚΑ. η Μασούτης