Διεθνή

Μετάλλαξη Δέλτα: Επανέρχονται οι μάσκες στο Ισραήλ – Aνησυχία και στην Ευρώπη (vid)

  • newsroom


Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση Μπένετ για τη μετάλλαξη Δέλτα - Γαλλία και Γερμανία ζητούν πιο αυστηρά μέτρα για τους ταξιδιώτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα οι αρχές του Τελ Αβίβ να επαναφέρουν το μέτρο περί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ενώ κάνουν σύσταση για τη χρήση της σε μεγάλες υπαίθριες συναυλίες. Μόνο την Παρασκευή καταγράφηκαν 200 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε εμβολιασμένους πολίτες, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων που έχει σημειωθεί τους τελευταίους  δύο μήνες.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η ανανεωμένη εντολή άρχισε να ισχύει το μεσημέρι σε όλους τους κλειστούς χώρους – εκτός από μόνιμους χώρους διαμονής – μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του czar του κορωνοϊού, ο Nachman Ash, ότι θα αποκατασταθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας εν μέσω πρόσφατης αναζωπύρωσης σε περιπτώσεις. Η εντολή ανακλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

H χώρα που ηγήθηκε του εμβολιαστικού προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο κατά της νόσου Covid, βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής καθώς τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Όλο και περισσότερα παιδιά (που δεν έχουν εμβολιαστεί) αλλά και εμβολιασμένοι πολίτες μολύνονται από την ινδική μετάλλαξη, γράφει το γερμανικό περιοδικό «Focus», σχολιάζοντας τις νέες ανακοινώσεις της ισραηλινής ηγεσίας.

Η κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ καθιστά πιο αυστηρούς κανόνες για την διαχείριση της κρίσης -για τον λόγο αυτό θέλει να προωθήσει τους εμβολιασμούς παιδιών.

Η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ επέτρεψε στον πληθυσμό να επιστρέψει σταδιακά στο φυσιολογικό ήδη από την άνοιξη.

Τον Μάρτιο, στη χώρα άνοιξαν καφετέριες, σχολεία και εστιατόρια, την ώρα που στη Γερμανία πολλές περιοχές παρέμεναν σε lockdown.

H χώρα τα είχε πάει τόσο καλά που η κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει το υπουργικό συμβούλιο που είχε συσταθεί ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση στο Ισραήλ έχει αλλάξει δραματικά με την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών.

Το υπουργικό συμβούλιο για τον κορωνοϊό συγκλήθηκε εκ νέου, το σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών άρχισε ξανά να λειτουργεί καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα» βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Για το λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από σήμερα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους (εκτός του σπιτιού).

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας έκανε επίσης σύσταση σε όσους συμμετέχουν σε μεγάλες υπαίθριες συναυλίες, όπως το «Pride Parade» σήμερα στο Τελ Αβίβ, να έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους.

Άτομα με κινητικά προβλήματα, όσοι κάνουν σπορ και παιδιά κάτω των επτά ετών εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου.

Έντονη η ανησυχία και στην Ευρώπη

Εκτός από το Iσραήλ, η ινδική μετάλλαξη κάνει κάνει άνω-κάτω την Ευρώπη. Ο γαλλογερμανικός άξονας ζητά πιο αυστηρά μέτρα για τους ταξιδιώτες εκτός Ε.Ε – Φοβάται τη μετάλλαξη Δέλτα

Γαλλία και Γερμανία ηγούνται της πρωτοβουλίας για συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση σε ότι αφορά τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ε.Ε, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα κράτη μέλη της Ε.Ε, όπως η Ελλάδα, που υποδέχονται τουρίστες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο. Τα εμβόλια αυτά είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

«Προφανώς ανησυχούμε για την μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε χθες η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι χώρες της Ε.Ε πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την μετάλλαξη που εμφανίστηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε πολίτες από άλλες χώρες.

Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς τη λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από τη λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.

Παρίσι και Βερολίνο θέλουν οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους Βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το 50% των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν την μετάλλαξη Δέλτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εκτόξευση των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην γηραιά ήπειρο καταγράφεται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ε.Ε, αλλά κυρίως από τη Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στη βρετανική «πράσινη λίστα».

Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα Βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα», όπου βρίσκεται η χώρα μας και άλλες ευρωπαικές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους Βρετανούς τουρίστες απαντώντας στην Άνγκελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων.

Όλοι οι Βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε την γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Επεσαν οι υπογραφές μεταξύ Lamda Development – TAIΠΕΔ για το Ελληνικό

Φωτιά παίρνουν οι τιμές ηλεκτρισμού λόγω καύσωνα, τιμών φυσικού αερίου και ρύπων

ΑΒΑΞ: Σε πλήρη ανάταξη ο κλάδος των κατασκευών με έργα 4 δισ. έως το τέλος του 2021