Ο διευθύνων σύμβουλος της Michelin, Φλοράν Μενεγκώ, δήλωσε ότι  οι 175.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται παγκοσμίως από την εταιρεία λαμβάνουν ήδη – ή σύντομα θα λαμβάνουν – περισσότερα από τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το The Connexion.

Αυτό αντιστοιχεί σε μισθολογικές αυξήσεις για περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της Michelin.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας αξιοπρεπής μισθός πρέπει να επιτρέπει σε μια τετραμελή οικογένεια – δύο ενήλικες και δύο παιδιά – να ζει άνετα», δήλωσε ο Μενεγκώ στο Le Parisian.

«Μια τέτοια οικογένεια θα πρέπει να είναι σε θέση να τρέφεται, αλλά και να στεγάζεται, να φροντίζει τα μέλη της, να φροντίζει για την εκπαίδευση των παιδιών της, να δημιουργεί προληπτικές αποταμιεύσεις και να προγραμματίζει δραστηριότητες αναψυχής και διακοπές με έναν ενιαίο μισθό», πρόσθεσε.

Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες ισχυρές επιδόσεις τους στον τομέα, το αντίστοιχο μακροπρόθεσμο κόστος της πολιτικής σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα ασφαλές μέλλον για καμία από τις εγκαταστάσεις της σε όλο τον κόσμο, αποκάλυψε η Michelin.

Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος πιστεύει ότι είναι πιο σημαντικό να παρέχεται στους εργαζόμενους ένας «αποδεκτός» μισθός. Επιπλέον, ο «μισθός διαβίωσης» για τη Michelin διαφέρει για τους εργαζόμενους της, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, πράγμα που σημαίνει πως οι μισθοί που δίνει δεν είναι ένα ενιαίο ποσό για ολόκληρη τη χώρα.

«Θεωρούμε, για παράδειγμα, ότι ένας αξιοπρεπής μισθός είναι διπλάσιος από τον κατώτατο μισθό στο Παρίσι και 20% υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό στο Κλερμόν Φεράν», δήλωσε.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία;

Ο κατώτατος μισθός της Γαλλίας (συχνά αναφέρεται ως SMIC) για κάποιον που απασχολείται με πλήρη απασχόληση είναι σήμερα 1.398,69 ευρώ καθαρά.

Ο ακαθάριστος μηνιαίος κατώτατος μισθός, πριν από τις κρατήσεις κοινωνικής ασφάλισης, ανέρχεται σε 1.766,92 €.

Το ποσό αυτό επανυπολογίζεται κάθε Ιανουάριο, για να αντικατοπτρίζει τον πληθωρισμό και άλλες οικονομικές συνθήκες.

Μεταξύ 2021 και 2023, ο αριθμός των ατόμων με πλήρη απασχόληση που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε από 12% τον Ιανουάριο του 2021 σε 17,3% τον Ιανουάριο του 2023 (τα πλήρη στοιχεία για τις αρχές του 2024 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί).

Οι εργαζόμενοι με αυτόν τον μισθό πληρώνουν πολύ λίγο φόρο εισοδήματος (εκτός από τις επιβαρύνσεις κοινωνικής ασφάλισης που λαμβάνονται στην πηγή), και αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, όμως, εάν μια εταιρεία απασχολεί έναν εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό, η ίδια απαλλάσσεται από ορισμένους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας διπλή διαρροή εισοδήματος για την κυβέρνηση.

Πώς συγκρίνεται ο κατώτατος μισθός στη Γαλλία με άλλες χώρες της ΕΕ;

Η Γαλλία έχει υψηλό ακαθάριστο κατώτατο μισθό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Μόνο πέντε χώρες έχουν υψηλότερο ακαθάριστο κατώτατο μισθό το 2024:

1. Λουξεμβούργο: 2.570,93 ευρώ

2. Ιρλανδία: 2.146,30 ευρώ

3. Κάτω Χώρες: 2.070,12 ευρώ

4. Γερμανία: 2.054 ευρώ

5. Βέλγιο: 1.994,18 ευρώ

Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η εβδομάδα εργασίας στη Γαλλία είναι μικρότερη από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες και ότι υπάρχει ένα συγκριτικά ισχυροί κανονισμοί κοινωνικής προστασίας που προστατεύει τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Οι χώρες με τους αμέσως μικρότερους κατώτατους μισθούς από τη Γαλλία, είναι η Ισπανία (1.323 ευρώ) και η Σλοβενία (1.253,90 ευρώ).  Παρατηρείται λοιπόν, πως οι κατώτατοι μισθοί μειώνονται δραστικά.

Η Ιταλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό.

«Έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στον κατώτατο μισθό από ό,τι οι άλλες χώρες κοντά μας, και αυτό είναι πρόβλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ τον Ιανουάριο.

Στην Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι εσχάτως (από 1η Απριλίου) καθιερώθηκε νέος κατώτατος μισθός στα 830 ευρώ μεικτά, σημειώνοντας αύξηση 6,5% ή κατά 50 ευρώ μεικτά. Ο καθαρός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται έτσι στα 706 ευρώ από 667 προηγουμένως.

Διαβάστε ακόμη:

Τεράστια η ζήτηση για το νέο 30ετές ομόλογο – Πάνω από €33 δισ. οι προσφορές

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

ΕΤΕ: Μια «τέλεια καταιγίδα» χτύπησε τις ελληνικές εξαγωγές – Ποιοι κλάδοι άντεξαν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ