Για τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και όχι μόνο, κάνει λόγο σε πρόσφατη έκθεσή της η Microsoft, προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα επιχειρήσει να επηρεάσει τους ψηφοφόρους με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Μάλιστα, στην έκθεσή της η αμερικανική εταιρεία αναφέρει ότι το κινεζικό καθεστώς έχει βάλει στο στόχαστρο τις εκλογές και σε άλλες χώρες, όπως η Ν. Κορέα και η Ινδία, έχοντας την υποστήριξη της Βορείου Κορέας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι οι κυβερνοομάδες που βρίσκονται πίσω από αυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο εκλογές υψηλού προφίλ, που θα διενεργηθούν φέτος ανά τον κόσμο.

«Καθώς οι πολίτες της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ οδηγούνται στις κάλπες, είναι πιθανό να δούμε κινεζικούς παράγοντες στον κυβερνοχώρο και παράγοντες επιρροής, καθώς και βορειοκορεατικούς παράγοντες στον κυβερνοχώρο σε κάποιον βαθμό, να εργάζονται με στόχο αυτές τις εκλογές», αναφέρεται στην έκθεση της Microsoft.

Ακόμη, αναφέρεται ότι τουλάχιστον η Κίνα θα δημιουργήσει περιεχόμενο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και θα το διανείμει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε οποιονδήποτε μπορεί «να ωφελήσει τις θέσεις της σε αυτές τις εκλογές υψηλού προφίλ». Πρόσθεσε δε ότι ο αντίκτυπος από το περιεχόμενο που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μέχρι στιγμής είναι μικρός, όμως αυτό είναι βέβαιο ότι μπορεί να αλλάξει.

Όπως εξηγεί η Microsoft, ενώ ο αντίκτυπος που υπάρχει από αυτό το περιεχόμενο στην επηρεασμό του κοινού παραμένει χαμηλός, ο αυξανόμενος πειραματισμός της Κίνας στη δημιουργία βίντεο και ήχου θα συνεχιστεί και μπορεί στην πορεία να αποδειχθεί αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά τους στόχους της.

Μάλιστα, η Microsoft αναφέρει ακόμα ότι η Κίνα προσπάθησε ήδη να κάνει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω της τεχνητής νοημοσύνης στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδε κάτι τέτοιο να συμβαίνει με κρατική υποστήριξη, σε μια απόπειρα επιρροής μιας ξένης εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, μια ομάδα με την ονομασία Storm 1376, που είναι επίσης γνωστή ως Spamouflage ή Dragonbridge και υποστηρίζεται από την Κίνα, ήταν ιδιαιτέρως ενεργή κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ταϊβάν. Η απόπειρά της να επηρεάσει τις εκλογές περιλάμβανε τη δημοσίευση ψεύτικου ήχου στο YouTube, με τον υποψήφιο Τέρι Γου να υποστηρίζει έναν άλλον υποψήφιο. Η Microsoft δήλωσε ότι το βίντεο πιθανότατα είχε αναπτυχθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το YouTube αφαίρεσε το περιεχόμενο προτού αυτό φτάσει σε πολλούς χρήστες.

Διαβάστε ακόμη

Ένα ποταμόπλοιο-έπαυλη στον Νείλο με άρωμα Αγκάθα Κρίστι

Φέσσας (Quest): Επιτάχυνση επενδύσεων το 2024 – Το πλάνο για νέες εξαγορές, ανοικτή η πώληση της ACS (pics)

ΥΠΕΝ-Masdar: «Κάτι κινείται» για το project «πρασινίσματος» του Πόρου (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ