Επιταχύνει τους ρυθμούς του στην «κούρσα» των νέων, αυξημένων επενδύσεών του στους τομείς των δραστηριοτήτων του ο όμιλος Quest, με επικεφαλής του τον Θεόδωρο Φέσσα, μετά και τα νέα ρεκόρ μεγεθών που πέτυχε το 2023, με συνολικές πωλήσεις 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως χάρη στις επιδόσεις του στο 4ο τρίμηνο.

Πέρσι, ο πήχης έφτασε στα 27 εκατ. ευρώ, φέτος όμως αναμένεται να υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν τα στελέχη της διοίκησης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης.

Το 70% του budget, το οποίο έχει προϋπολογισθεί για το 2024, θα κατευθυνθεί στις θυγατρικές και το 30% στη μητρική, ενδεχομένως και για τη διευκόλυνση κάποιας εξαγοράς σε νέα δραστηριότητα. Από το ποσό των 40+ εκατ. ευρώ, 15 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ACS, τη θυγατρική στον κλάδο των ταχυμεταφορών, 10 εκατ. ευρώ για τη Uni Systems στην πληροφορική, 6 εκατ. ευρώ για την Quest Energy στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, και άλλα 2,5 εκατ. ευρώ τρέχουν σε εταιρείες του εμπορικού τομέα (info Quest, iStorm).

Η ACS εγκαινίασε επίσημα τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου logistics hub της στην περιοχή του Αιγάλεω πριν από λίγους μήνες, για τις υποδομές του οποίου επενδύθηκαν άνω των 50 εκατ. ευρώ και πρόκειται να προστεθούν άλλα 50+ εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, με επίκεντρο το last mile και την ανάπτυξη του δικτύου των Smartpoint Lockers.

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου Quest, Απόστολο Γεωργαντζή, η ACS έχει επενδύσει ήδη 5 εκατ. ευρώ σε αυτόν τον τομέα και διαθέτει ως τώρα 450 «έξυπνες» θυρίδες, με στόχο να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός τους στις 1.000 έως το τέλος της χρονιάς και να αυξηθούν στις 2.000 τα προσεχή τρία χρόνια. Η θυγατρική στις ταχυμεταφορές προσδοκά ισχυρή ανάπτυξη και από τα smart lockers μέσα στα επόμενα 5-6 έτη, σε εξάρτηση με την αποδοχή που θα τύχουν από το καταναλωτικό κοινό, για την παραλαβή των προϊόντων που παραγγέλνουν οι πελάτες από το συγκεκριμένο κανάλι, αλλά και με τους ρυθμούς του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Απόστολος Γεωργαντζής

Ο όμιλος Quest εξακολουθεί να ενισχύει την ACS, ωστόσο αφήνει θεωρητικά ανοικτή την υπόθεση της πιθανής πώλησής της, εφόσον προταθεί τίμημα που θα ανταποκρίνεται στην αξία της –και προφανώς όσο συνεχίζονται οι επενδύσεις, ανεβαίνει. Σε ερώτηση που δέχθηκε μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος σχετικά με το γνωστό ενδιαφέρον της γερμανικής GLS για την ACS, ουσιαστικά επανέλαβε το περιεχόμενο της απάντησης της Quest Holdings προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς:

«Σε σχέση με όσα είδαν τη δημοσιότητα για συζητήσεις που αφορούν την ACS απαντήσαμε, όπως γνωρίζετε, σε επιστολή της επιτροπής ότι η μητρική εταιρεία έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων από διεθνείς επενδυτές, όχι μόνο τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, για αυτήν και άλλες θυγατρικές μας, τις οποίες εξετάζουμε και αξιολογούμε κατά καιρούς, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων. Αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποια δεσμευτική συμφωνία για τη συμμετοχή νέου επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της ACS. Αν και όταν υπάρξει κάτι τέτοιο, θα προβούμε σε ανακοινώσεις».

Ανοικτά «ραντάρ» για εξαγορές

Στο πλάνο για τις νέες εξαγορές του 2024 (σ.σ. δεν έχει αποκλειστεί ούτε για την ACS ανάλογη κίνηση) συμπεριλαμβάνεται η θυγατρική στην πληροφορική, Uni Systems, με πρότυπο στις αναζητήσεις εταιρειών – στόχων την παλαιότερη συμφωνία για την Intelli Solutions, καθώς η περσινή κίνηση για την Έπαφος πιστώθηκε στη μητρική Quest Συμμετοχών και διέθετε άλλα χαρακτηριστικά. Δεν εξαιρείται επίσης η πιθανότητα νέας επένδυσης σε startup από την Ελλάδα ή το εξωτερικό…

Στο μέτωπο της «πράσινης» ενέργειας, άλλα 6 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των φ/β της Quest Energy, αν και όπως αποκάλυψε ο CFO του ομίλου, Μάρκος Μπιτσάκος, η διοίκηση είναι σκεπτική για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει σε αυτόν τον τομέα, αφού
το φαινόμενο κορεσμού και ελλείμματος ηλεκτρικού χώρου στο σύστημα των ΑΠΕ προκαλεί ακόμα και
αναμονή 16 μηνών στη σύνδεση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Μοιραία, η διοίκηση προσανατολίζεται στις εξαγορές έτοιμων, αδειοδοτημένων φ/β, αντί της κατασκευής ιδιόκτητων πάρκων «από το μηδέν», όπως αρχικά υπολόγιζε.

Στον κλάδο της εμπορικής δραστηριότητας, επενδύσεις γίνονται για τη διεύρυνση του εγχώριου δικτύου καταστημάτων θυγατρικών της. Παράλληλα, υπάρχει η επέκταση της παρουσίας τους στο εξωτερικό, με νέο διεθνές εγχείρημα αυτό της ΓΕ Δημητρίου, που ακολούθησε το… brand της Xiaomi στην αγορά της Ρουμανίας. Πρακτικά, η Quest, η οποία διεκδίκησε το 2023 την αλυσίδα Κωτσόβολος, διαθέτει μια ιδιαίτερα ισχυρή ρευστότητα, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ, τέτοια που θα της έδινε το οικονομικό περιθώριο για ένα «μεγάλο deal» στο κομμάτι των εξαγορών, εφόσον βρεθεί αντίστοιχη ευκαιρία στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση τονίζει ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, του επιτρέπει να αντεπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν.

«Άλλη μια χρονιά ρεκόρ»

Οι προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης διατηρούνται στις δραστηριότητες της πληροφορικής και των ταχυμεταφορών, πιο ήπια στον εμπορικό τομέα, με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να εμφανίζει μια κάμψη το 2023 λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας και να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, με τον IR Officer, Αλέξανδρο Ρούστα, να αναλύει την πορεία κάθε κλάδου. Ο κ. Μπιτσάκος μίλησε για ένα σημαντικά ισχυρότερο 4ο τρίμηνο, που πρόσφερε ώθηση στα μεγέθη του ομίλου, με δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ εσόδων πάνω από το «όριο» του 1 δισ. ευρώ (1.196.604 ευρώ το 2023, από 1.032.867 ευρώ το 2022, με αύξηση 16%), με αντίστοιχη επίδοση και στα κέρδη, EBITDA με 83,3 εκατ. ευρώ (+15,7%), EBT με 58,9 εκατ. ευρώ (+7,3%), ΕΑΤ με 45,4 εκατ. ευρώ (+8%).

Η εποχικότητα κάποιων κλάδων, όπως οι πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων την Black Friday και τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενίσχυσε τις πωλήσεις της εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου (822,8 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2023, με αύξηση 16,9% και 28% στα EBITDA). Υπενθυμίζεται, ότι είχε τεθεί ενας φιλόδοξος στόχος για την επίτευξη ενός κύκλου εργασιών μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ έως το 2026 και το 2023 ο όμιλος άγγιξε τα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι προσδοκίες για έναν διψήφιο μέσο ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων της Quest στο σύνολο των δραστηριοτήτων της υπάρχουν και για το 2024, με τις προβλέψεις να μιλούν για ένα ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο, συγκριτικά με το πρώτο. Η πληροφορική, με «ναυαρχίδα» την Uni Systems, έφερε τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο του ομίλου, με 21,8% στα 214+ εκατ. ευρώ, πάνω από τους στόχους, εκ των οποίων το 50% από το εξωτερικό (με έργα και για την ΕΕ) και στα κέρδη προ φόρων με 25,6%.

Το ανεκτέλεστο των 550+ εκατ. ευρώ στον τομέα του ΙΤ (με τα 100-150 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τα χρηματοδοτούμενα από το RRF συμβασιοποιημένα έργα του δημοσίου, που υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς σε όλη την αγορά και λόγω των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό) δημιουργεί προοπτικές για υψηλότερα έσοδα από τον κλάδο για τον όμιλο. Αν και τα project του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ξεπερνούν το 10% (από μια «πίτα» άνω των 2 δισ. ευρώ), η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα παραμένει ισχυρή, εξωθούμενη από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Στις ταχυμεταφορές, η ACS καταφέρνει να αυξάνει τα μερίδια αγοράς που κατέχει και να αναπτύσσεται ταχύτερα έναντι του ανταγωνισμού, ενώ στην ενέργεια (ΑΠΕ) οι στόχοι για επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς συναρτώνται και με τις νέες επενδύσεις που θα γίνουν.

Apple, Xiaomi και κλιματιστικά

Στον εμπορικό τομέα, οι πωλήσεις των δημοφιλών προϊόντων, κινητών τηλεφώνων (smartphones) και άλλων, της Apple και της Xiaomi, αποφέρουν μέρος της ανάπτυξης τους πρώτους μήνες του 2024, όχι ίσως στους ρυθμούς του 2023 (γενικότερα εκτιμάται ήπια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το περασμένο έτος στην εμπορική δραστηριότητα).

Στον τομέα του κλιματισμού, ΓΕΔ και Clima Quest συνθέτουν ένα δυνατό δίδυμο, με αιχμές του δόρατος τα brand Toyotomi και GREE αντίστοιχα, με προοπτικές για αθροιστικά έσοδα άνω των 65 εκατ. ευρώ, σε μια αγορά, η οποία ωφελήθηκε και από τις κρατικές επιδοτήσεις για την αντικατάσταση παλαιών οικιακών συσκευών και ποντάρει στην ανέγερση νέων κτιρίων, μετά το restart του real estate και της οικοδομής.

Διαβάστε ακόμη

Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

ΕΣΕΚ: Αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ – «Απαγορευτικό» σε υδρογόνο-βιομεθάνιο

Zeljko Batistic: Το δίκτυο oπτικών ινών της United Group ξεπερνά τα 73.000 χλμ.,το μεγαλύτερο στη ΝΑ Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ