Ο διάσημος επιχειρηματίας Μίκι Άρισον, εδώ και δεκαετίες, διαχειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις με κρουαζιερόπλοια στον κόσμο.

Ο Αμερικανός που γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1949, μπορεί να μην ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, παρόλα αυτά, κατάφερε να δημιουργήσει μία περιουσία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πατέρας του, Τεντ Άρισον, που ήταν ένας πολύ γνωστός χειριστής κρουαζιερόπλοιων, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έλαβε την απόφαση να μεταναστεύσει με την οικογένειά του στην Αμερική.

Ο Μίκι Άρισον φοίτησε στο University of Miami Business School. Το 1972, όμως, εγκατέλειψε τις σπουδές του προκειμένου να εργαστεί ως αντιπρόσωπος πωλήσεων στην Carnival Cruise Line, εταιρεία που είχε ιδρύσει μόλις, ο πατέρας του. Δύο χρόνια αργότερα, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή κρατήσεων της εταιρείας ενώ, πέντε χρόνια αργότερα, έγινε ο πρόεδρος της Carnival Cruise Line.

Ο Μίκι Άρισον ανέλαβε την εταιρεία κρουαζιερόπλοιων όταν ο στόλος της αποτελούνταν μόλις, από δύο πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η εταιρεία είχε αποκτήσει επιπλέον, τα Princess, Destiny Class, Carnival Destiny, Paradise καθώς και το Elation, το οποίο ήταν το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που διέθετε καινοτόμο σύστημα πρόωσης Azipod.

Το 1987, η Carnival Cruise Line πούλησε το 20% των μετοχών της πρώτης δημόσιας προσφοράς. Από την εν λόγω συμφωνία, συγκεντρώθηκαν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Με το κεφάλαιο αυτό, ο Μίκι Άρισον εξαγόρασε τη Holland America Line, δύο χρόνια αργότερα.

Μέχρι το 2013, έτος κατά το οποίο ο Άρισον έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια, η διάσημη εταιρεία είχε αποκτήσει περισσότερα από 100 κρουαζιερόπλοια που εξυπηρετούσαν πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα ετήσια έσοδά της άγγιζαν τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εταιρεία με κρουαζιερόπλοια στον κόσμο. 

Ο Άρισον εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος της εταιρείας επιβλέποντας θέματα που σχετίζονται με αγοραπωλησίες κρουαζιερόπλοιων, ξενοδοχειακές εκμεταλλεύσεις και διαφοροποιημένα ταξίδια. Παράλληλα, είναι μέτοχος στη Cruise Corporation Plc. με μερίδιο περίπου 8,8% μέσω της Wilmington, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα το Ντέλαγουερ. Το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του στην Carnival Cruise Line, μεταβιβάστηκε από τον πατέρα του Τεντ Άρισον, έπειτα από τον θάνατό του, το 1999. Η τρέχουσα καθαρή του περιουσία εκτιμάται στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα μάλιστα, με το therichest, είναι επίσης, μέτοχος στους Μαϊάμι Χιτ. Το 1995, απέκτησε την ομάδα του NBA, επτά χρόνια αφότου ο πατέρας του την ίδρυσε. Η ομάδα στην οποία έχει αγωνιστεί ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει κερδίσει τρία πρωταθλήματα.

Χλιδάτη ζωή, υπερπολυτελή ακίνητα και γιοτ

Ο διάσημος επιχειρηματίας, είναι παντρεμένος με τη Μαντλίν Άρισον με τη οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Κέλι Άρισον και τον Νικ Άρισον που είναι ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος των Μαϊάμι Χιτ.

Είναι ιδιοκτήτης τριών γιοτ και ενός ιδιωτικού τζετ. Ζει σε ένα ρετιρέ στο Μπαλ Χάρμπορ της Φλόριντα. Ο Άρισον μαζί με τη σύζυγό του, και την Carnival Corporation Plc, έχουν στηρίξει αρκετούς οργανισμούς κοινωνικής υπηρεσίας με ετήσιες φιλανθρωπικές δωρεές που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια δολάρια.