Η παραγωγή πετρελαίου του Ισημερινού, του βασικού εξαγόμενου προϊόντος του, μειώθηκε κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα, ή κατά 21%, εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων των αυτοχθόνων που συνταράσσουν τη χώρα εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Είναι «πιθανό» πως «σήμερα πλέον χάνουμε 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα», είπε σε ΜΜΕ του Ισημερινού ο διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης Petroecuador, ο Ίταλο Σεδένιο.

Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE) οργανώνει επί εννέα ημέρες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, αξιώνοντας κυρίως μείωση των τιμών των καυσίμων.

Οι διαδηλώσεις, ιδίως οι αποκλεισμοί δρόμων σε πάνω από τις μισές από τις 24 επαρχίες της χώρας και οι πορείες σε πολλές πόλεις, έχουν μειώσει την παραγωγή αργού από την Petroecuador και άλλες εταιρείες, όπως η κινεζική PetroOriental.

Η παραγωγή «πέφτει όχι μόνο επειδή (οι διαδηλωτές) κάνουν καταλήψεις σε εγκαταστάσεις εξόρυξης, αλλά επειδή πλέον επιτίθενται σε ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια», είπε ο κ. Σεδένιο.

«Χωρίς παραγωγή ηλεκτρισμού, δεν μπορεί να εξορυχτεί πετρέλαιο», εξήγησε το στέλεχος της Petroecuador.

Η προμήθεια αργού μέσω δευτερευόντων αγωγών προς την πόλη Λάγο Άγριο (ανατολικά), από όπου μεταφέρεται προς τα λιμάνια του Ειρηνικού και τους δύο κύριους αγωγούς, έχει επίσης ανασταλεί, πάντα σύμφωνα με τον κ. Σεδένιο, ο οποίος αξίωσε να υπάρξει «λιγάκι πιο αποτελεσματική» κινητοποίηση του στρατού για να αποκατασταθεί η τάξη στην Αμαζονία, όπου βρίσκονται οι πετρελαιοπηγές.

Η παραγωγή πετρελαίου στον Ισημερινό μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου ήταν 481.000 βαρέλια την ημέρα (78% από την Petroecuador), ποσότητα από την οποία το 65% εξήχθη, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Αν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν, ενδέχεται να μειωθεί προοδευτικά στα 129.000 βαρέλια την ημέρα ως την 30ή Ιουνίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου.

Διαβάστε ακόμη:

Μύλος ξανά με τα υπερκέρδη την ώρα που η τιμή ηλεκτρισμού σκαρφαλώνει στα €312 η μεγαβατώρα

Οι δισεκατομμυριούχοι Ρέι Ντάλιο, Μπιλ Γκέιτς και Τζακ Ντόρσεϊ ξεκίνησαν την καριέρα τους πριν κλείσουν τα 15 – Πώς τα κατάφεραν

Power Pass: Πώς θα κάνετε χωρίς λάθη την αίτηση για το επίδομα ρεύματος – Τα 15 SOS (vid)