Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις απέναντι στην συμπεριφορά της Αγκυρας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε» για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η δήλωση του κ. Μισέλ καταφθάνει λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S – 400 και μάλιστα άμεσα, όπως αυτό διαφαίνεται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τον αμυντικό εξοπλισμό του 2021.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο αμερικανικό νομοσχέδιο.

Πέτσας: Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εμπάργκο όπλων

Επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αλλά και εμπάργκο όπλων αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πλησιάζει, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι κυρώσεις βρίσκονται ήδη στο τραπέζι από την Σύνοδο του Οκτωβρίου ενώ το θέμα του εμπάργκο το έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνόδο του Νοεμβρίου. Κρίνει όμως ότι η επιβολή κυρώσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά πλέον αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί ότι η Τουρκία κάνει προσχηματικές αναδιπλώσεις όταν πλησιάζει η στιγμή για κυρώσεις από την ΕΕ. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά αποζητά να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Γι’ αυτό και οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή αρκεί η Άγκυρα να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

«Μπλόκο» πέντε μοναχών σε έργο €110 εκατ. του ΑΔΜΗΕ στα Καλάβρυτα

Πάνω από 9 δισ. ευρώ θα χαθούν λόγω του δεύτερου lockdown