Διεθνή

ΝΑΤΟ: Οι έξι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν αρνείται την ένταξη Σουηδίας- Φινλανδίας

  • newsroom


Οι απαιτήσεις Ερντογάν για τους Κούρδους και το εμπόριο όπλων - Γιατί η Τουρκία χαρακτηρίζει τις Σουηδία και Φινλανδία ως «καταφύγια τρομοκρατών»;

Το ισχυρό χαρτί της ομοφωνίας είναι αυτό που εκμεταλλεύεται στην παρούσα φάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ απειλώντας ευθέως με βέτο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον βορειοατλαντική συμμαχία.

Τι κι αν έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι αναλυτές πως η στάση της Τουρκίας είναι τυχοδιωκτική, τι κι το Bloomberg ανέφερε σε άρθρο γνώμης το οποίο υπέγραφαν οι συντάκτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου πως θα έπρεπε να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας η οποία απειλεί το γενικότερο καλό της Συμμαχίας με την στάση της για να αποκομίσει οφέλη; Το σίγουρο είναι στην παρούσα φάση πως λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ πρέπει να επέλθει μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των μελών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Συμμαχία για να αγνοήσει το ανατολίτικο παζάρι που προσπαθεί να στήσει η Άγκυρα.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την άμυνα της συμμαχίας στα βορειοανατολικά και θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αλλαγή στο τοπίο ασφάλειας της Ευρώπης που θα εμφανιστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg με ανάλυσή του επιχειρεί να ρίξει φως στα σημεία που χτυπούν «κόκκινο» για την Τουρκία και γιατί, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, χαρακτηρίζει την Σουηδία και την Φινλανδία «καταφύγια τρομοκρατών».

1. Γιατί οι Κούρδοι έχουν σημασία για την Τουρκία;

Οι Κούρδοι είναι ένας λαός, με πληθυσμό περίπου 30 εκατομμυρίων, και μια από τις μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες στον κόσμο χωρίς δικό τους κράτος αυτή την στιγμή. Οι πατρογονικές τους εστίες είναι χωρισμένες μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή αλλιώς PKK, έχει πολεμήσει τις τουρκικές δυνάμεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, καθώς έχει επιδιώξει μια αυτόνομη περιοχή για τους Κούρδους εντός της Τουρκίας. Η Τουρκία αυτή την στιγμή επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού, ή YPG, μια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία που συνέβαλε στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους εκεί. Έτσι η Τουρκία πολεμώντας τους εκεί Κούρδους ευελπιστεί ότι δε θα αποτελέσουν την σπίθα που θα ανάψει την «φωτιά» στην περιοχή ξεσηκώνοντας περαιτέρω τους Κούρδους που βρίσκονται εντός της Τουρκίας.

2. Ποια είναι η πολιτική της Σουηδίας για τους Κούρδους;

Η Σουηδία από καιρό έχει εφαρμόσει πολιτικές υπέρ του σεβασμού των μειονοτήτων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ρητορική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα αυτή την στιγμή να φιλοξενεί έως και 100.000 Κούρδους. Μάλιστα στο ίδιο πλαίσιο, όπως κάνουν κι άλλα κράτη της ΕΕ έχει ανοιχτές επαφές με ορισμένες κουρδικές πολιτικές ομάδες. Ωστόσο, όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο, η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα μετά την Τουρκία που χαρακτήρισε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, το 1984!

3. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα του Ερντογάν με τη Σουηδία;

Η Τουρκία επέκρινε Σουηδούς αξιωματούχους για συναντήσεις με Κούρδους πολιτικούς, επικαλούμενη μια συνάντηση μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Αν Λίντε και του Ελχάμ Αχμάντ, ο οποίος εκπροσωπεί το PYD, την πολιτική πτέρυγα του YPG (στην Συρία). Όταν η πρωθυπουργός Magdalena Andersson εξελέγη το 2021, ήταν εν μέρει χάρη στην υποστήριξη ενός Κούρδου βουλευτή, της Amineh Kakabaveh, αναφέρει το Bloomberg. Η υποστήριξή της εξασφαλίστηκε με αντάλλαγμα μια δέσμευση για αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών της Άντερσον και του PYD. Ένα άλλο επίκεντρο της έντασης από πλευράς της Τουρκίας είναι το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, το πολιτικό σκέλος μιας ομάδας δυνάμεων που κυριαρχούνται από Κούρδους στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία λέει ότι η συγκεκριμένη ομάδα κυριαρχείται από τρομοκράτες. Η Σουηδία από την άλλη λέει ότι συνεργάζεται με το SDC, αλλά όχι με το YPG ή το PKK.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Τροποποιητικές δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά (πίνακες)

Ποια ακίνητα αγοράζουν τώρα Ελληνες και ξένοι στην Αθήνα (πίνακες)

Αυτό είναι το ακριβότερο αυτοκίνητο στον κόσμο – Πουλήθηκε για $143 εκατ. (pics)