Ως κράτος – τρομοκράτη αναγνώρισε τη Ρωσία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας και βουλευτής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» Γιεγκόρ Τσέρνεφ, με ανάρτησή του στο Facebook, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Σήμερα θα εγκρίνουμε ψήφισμα, το οποίο καλεί όλους τους συμμάχους να ορίσουν με σαφήνεια ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και το ισχύον της καθεστώς δρουν ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Τζέρι Κόνολι, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ μεταξύ άλλων απευθύνει έκκληση για τη σύσταση ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τη ρωσική επιθετικότητα.

«Όλες, και οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ, υποστήριξαν τις προτάσεις της αντιπροσωπείας μας. Ένα τέτοιο δικαστήριο θα επιτρέψει όχι μόνο να καταδικαστούν οι άμεσοι εκτελεστές των εγκλημάτων πολέμου, αλλά και η ανώτατη ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση θα σταλεί στις κυβερνήσεις και τα Kοινοβούλια όλων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ», έγραψε o Τσέρνεφ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ψήφισμα έλαβε υπ’ όψιν τις προσδοκίες για αύξηση των προμηθειών εξοπλισμού προς την Ουκρανία, την επεξεργασία συγκεκριμένων βημάτων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τη δημιουργία μηχανισμού για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Ρωσία για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τσέρνεφ επισήμανε ότι το ψήφισμα με πρωτοβουλία της ουκρανικής πλευράς προβλέπει ότι το ΝΑΤΟ θα υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειάζεται.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι οι αντιπρόσωποι επισήμαναν ιδιαίτερα ότι ο ουκρανικός στρατός θα δυναμώσει το ΝΑΤΟ, για αυτόν τον λόγο το να γίνει μέλος η Ουκρανία είναι επιθυμητό και σημαντικό για τη Συμμαχία.

Ο Ουκρανός πολιτικός είπε επίσης ότι το ψήφισμα συνιστά μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία που δείχνει τις διαθέσεις που επικρατούν στους δυτικούς κοινοβουλευτικούς κύκλους και πως επηρεάζει τις ηγεσίες των χωρών στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων.

Πρόσφατα, η Λετονία και η Εσθονία αναγνώρισαν τη Ρωσία ως χώρα – χορηγό της τρομοκρατίας. Η Γερουσία της Πολωνίας και η Βουλή της Τσεχίας επίσης ψήφισαν απόφαση με την οποία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Ρωσίας ως καθεστώς τρομοκρατίας. Επίσης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) έχει αναγνωρίσει τη Ρωσία ως χώρα με καθεστώς τρομοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη

Το θρυλικό Land Rover Defender του 1963 επιστρέφει, αλλά κατασκευάζεται μόνο κατά παραγγελία

Κομισιόν: €13,4 δισ. από την ΕΕ στο στρατηγικό σχέδιο της Eλλάδας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές του ΝΑΤΟ