Η εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η δεύτερη φάση του πολέμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, ενώ χαρακτήρισε υποκριτές όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Ακόμη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υποσχέθηκε στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Παράλληλα, τα μέλη μιας συλλογικότητας, στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς, είχαν ζητήσει συνάντηση με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως, είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ, σύμφωνα με το Reuters.

Χιλιάδες διαδηλωτές σε Ευρώπη και Ασία ζητούν εκεχειρία

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης, την ώρα που το Ισραήλ διευρύνει τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, στο Λονδίνο, ένα τεράστιο πλήθος έκανε πορεία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας ζητώντας από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να κάνει έκκληση για εκεχειρία.

«Οι υπερδυνάμεις δεν κάνουν αρκετά αυτή τη στιγμή. Για αυτό είμαστε εδώ: Ζητάμε κατάπαυση του πυρός, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, το δικαίωμά τους να υπάρχουν, να ζουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα δικαιώματά μας. Το θέμα δεν είναι η Χαμάς, αλλά να προστατευθούν οι ζωές των Παλαιστινίων», είπε στο Reuters η διαδηλώτρια Καμίλ Ρεβουέλτα.

Η κυβέρνηση Σούνακ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, έχει ζητήσει μόνο μια «ανθρωπιστική παύση», ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Γάζας. Στο Παρίσι, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το απόγευμα σε μια ειρηνική συγκέντρωση «υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού», μολονότι οι γαλλικές Αρχές την είχαν απαγορεύσει. «Γάζα, το Παρίσι είναι μαζί σου», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Φτάνοντας στην πλατεία Σατλέ, στο κέντρο της πόλης, το πλήθος εμποδίστηκε να προχωρήσει, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και πολλοί αιρετοί, όπως ο βουλευτής των Οικολόγων Ορελιάν Τασέ και ο βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς (LFI), Ζερόμ Λεγκάβρ.

Η αντιδήμαρχος του Κορμπέιγ-Εσόν, Έλσα Τουρέ, έκανε έκκληση «να σταματήσουν οι σκοτωμοί γυναικών, παιδιών και ανδρών» υποστηρίζοντας ότι «το ισραηλινό κράτος καταπατά το Διεθνές Δίκαιο εδώ και χρόνια». «Δεν είναι φυσιολογικό που δεν ζητήθηκε κατάπαυση του πυρός, που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν λέει τίποτα» και «σε αυτή τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σ.σ. τη Γαλλία) μας εμποδίζουν να διαδηλώσουμε», είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η Σαμία Οροσεμάν.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε μουσουλμανικές χώρες, όπως στην Τουρκία, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στο πλήθος επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και πως το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη. Στη Μαλαισία, ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και φώναζε συνθήματα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ.

Ακόμη, πολλοί Ιρακινοί συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Βαγδάτη. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι διαδηλωτές στη Χεβρώνα ζήτησαν να εφαρμοστεί παγκόσμιο εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα. «Μην συμβάλλεται στη δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης» φώναζαν.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Κοπεγχάγη, τη Ρώμη και τη Στοκχόλμη. Στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες έκαναν πορεία μέχρι το Κοινοβούλιο.

Εξάλλου, η Αίγυπτος δήλωσε πως «ισραηλινά εμπόδια» παρακωλύουν τη διανομή της βοήθειας προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. «Είναι ατυχές που η διαδικασία της μεταφοράς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει τεράστια επιμελητειακά προβλήματα που επιβάλλονται από την ισραηλινή πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη

Ισραήλ: «Ο πόλεμος προχωρά σε νέα φάση στη Γάζα» – Χτυπήματα της Χαμάς κοντά στο Τελ Αβίβ (tweet + vid)

ΗΠΑ: Google και τράπεζες δεσμεύονται να ενισχύσουν ευπαθείς ομάδες (tweet)

Ισραήλ: Αποσύρει τους διπλωμάτες του από την Τουρκία μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ